Kultúra

Egy hét Marilynnel [filmpremier]

Igaz történet Marilyn Monroe londoni forgatásáról. Michelle Williams lélegzetelállító alakítása a világ legszexisebb nőjének bőrében.

Egy huszonéves brit arisztokrata, Colin Clark memoárja alapján készült a film, mely 1957 nyarára röpít vissza. Ekkor forgatta Marilyn Sir Laurence Olivier-val A herceg és a színésznő című komédiát. Monroe ekkor már a világ legirigyeltebb sztárja volt, a drámaíró Arthur Miller felesége, emellett önbizalomhiánnyal és gyógyszerproblémákkal küzdő, magányos lélek. Az ifjú Colin Sir Olivier asszisztenseként ismerkedett meg az idegen környezettől és az ellenséges viselkedéstől megriadt, sztárallűrökkel élő színésznővel. Persze beleszeretett, mint mindenki más, de az ő lelki támogatása nélkül talán soha nem tudták volna befejezni az akadozó forgatást. Legalábbis a memoár szerint.

Pazar szereposztással készült Simon Curtis filmje. A Monroe szerepében látható Michelle Williams (Blue Valentine) körül ott lebeg a különleges, ártatlan, egyszersmind buja aura, ami talán mind a mai napig egyedül Marilynre volt jellemző. Meggyőző átalakulásáért Golden Globe-díjat kapott. Kenneth Branagh is régen brillírozott így. Sir Laurence-ként a valaha élt legnagyobb Shakespeare-színészt kelti életre, aki a kezdeti lenyűgözöttséget követően talpig sminkben dühöng a díszletben, és jogos türelmetlenséggel kéri számon a pontosságot és összeszedettséget a színésznőn.

Aztán ott van Judi Dench a méltósággal és kedvességgel megöregedett színházi nagyasszony Sybil Thorndike szerepében; valamint az idő múlását nehezebben viselő másik csillagot, Vivien Leigh-t megelevenítő Julia Ormond – mindketten kiválóak. De ne felejtsük a Marilyn bizalmasát és lelki tanácsadóját, Paula Strasberget játszó Zoe Wanamakert sem, ahogy a method actingről papol még a csacska vígjátékban is, és az öltöztetőnőként feltűnő Emma Watson is bizonyítja, hogy kinőtte a Harry Potter-filmeket. Colin szerepében az az Eddie Redmayne látható, akit Ken Follett A katedrális című történelmi sorozatából ismerhetünk. Tágra nyílt szemmel, leesett állal nézi a szexbombát, mint ahogy a néző is, mert nem tehet mást.

Kinek ajánljuk?

Akik kíváncsiak a Monroe-mítoszra. Akik szeretnek filmforgatásról szóló filmet nézni.

Kinek nem ajánljuk?

Akiknek az anorexiás modell a szépségideál.

My Week with Marilyn – színes, feliratos, angol – amerikai életrajzi dráma, 99 perc, 2011. Rendezte: Simon Collins. Szereplők:Michelle Williams (Marilyn Monroe), Kenneth Branagh (Sir Laurence Olivier), Julia Ormond (Vivien Leigh), Eddie Redmayne (Colin), Emma Watson (Lucy). Forgalmazó: Fórum Hungary.

Hazai premier: február 16.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik