Kultúra

A tévében: 3 vicces, 1 komoly

Ma egész este nevethetünk: Két pasi - meg egy kicsi-maraton, amerikai katonák véltelenül Irak helyett Mexikóban és egy tévé átkel az országon.

A jó hírekhez nem szokás sokat kertelni: Két pasi – meg egy kicsi-maraton a Viasat3-on! 20:15-től indul a(z ismételt) rész, és két órán keresztül nyomja Alan, Jake és Charlie bácsi, no meg Judy, Berta, Evelyn, Rose és egy rakat nőci… Aki bírja a hosszadalmas irodai munka utáni nem-mindig-100%-osan-de-pont-akkor-amikor-kell-vicces, igazi kanapékocsonyásító sorozatot (és még nem unja az ismételt részeket), pár hordó popcorn beszerzése után tudja, mi a dolga. (Másnap viszont kötelező kocogni menni.)

2007-ben még vicc volt, ma már nem csinálnák humort belőle: három kisvárosi barát Irakba indul katonáskodni, már a repülőn ülnek, de egy szállított autóba fészkelik be magukat az ülés helyett, ami kirepül – így Mexikóban kötnek ki. De mivel nem értik a helyzetet, nekiállnak felszabadítani az országot (nem ártana ma sem valami ilyesmi, illetőleg bűnügyileg nincs sok különbség Irak és Mexikó között, sőt Mexikó északi részei szerintem veszélyesebbek, mint Irak). Vicces akciófilm Dany Trejóval: Egetverő haderő, 21:00, TV2.

Tommy Lee Jones megint üldöz, ahhoz ért leginkább. Most épp Benicio Del Torót kéne megállítani, aki állítólag sok embert ölt meg, de nem is. Mármint nem lehet tudni. William Friedkin itt már nem az Ördögűző vagy a Francia kapcsolat – azaz az első két filmje – idején ereje teljében lévő rendező, de egy kis izgalomkeltésért, feszültségcsigázásért még nem kell a szomszédba mennie. Veszett vad, 21:00, film+

1993-ban készült ez a magyar vígjáték, jegyezzük meg, mert még erősen más világ járta. A miniszter félrelép is ekkor készült, a politikusokkal még lehetett kedélyesen viccelődni, nem nyíltak ki a bicskák a vetítések alatt a zsebekben. Ekkor még élt a konszenzus még a rendszerváltás előttről, hogy az alacsony kultúra ciki, hogy a nagy médiumok kultúrát kell közvetítsenek – és még csak két tévéadó volt (közszolgálatiak), az emberek vették az újságokat. A Nyugattól keletre, avagy a média diszkrét bája egy tévékészülékról szól, amit át kell hurcolni az országon, hogy szerencsés nyertesének átadhassák (valószínűleg akaratlan utalás, de Groó Diana Vespájában a nyereményt nyerőnek már magának kell átmásznia az országon, hogy átvehesse). Dárday István és Szalai Györgyi filmje 21:40-től a Duna TV-ben Szőke Andrással és Badár Sándorral a főszerepben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik