Kultúra

A szerelem művészete [filmpremier]

A burzsoázia diszkrét bája, avagy Julie Depardieu a sötét hotelszobában. Francia párkapcsolati vígjáték felnőtteknek.

Egy harmincas nő felajánlja magányos barátnőjének, hogy feküdjön le férjével. Egy korosodó asszony elhagyná hőn imádott férjét, mert képzeletében minden szembejövő férfi ölébe ugrana, és szenved a vágytól. Félrelépésre bíztatja egymást egy fiatal pár, akik nem akarják birtokolni a másikat, majd nem mennek el a randevúkra. A csinos szomszéd lány flörtöl a korosodó úrral, de hol a spontaneitást, hol a mértéktartást kéri számon. Egy vaksötét hotelszobában randevúzik egy férfi és egy nő, ám utóbbi nem az, akinek a másik hiszi.

Emmanuel Mouret rendező kellemes hangulatú filmjei kivétel nélkül a szerelemről szólnak, azt kerülgetik innen-onnan, bemutatva számtalan aspektusát. Mit okozhat egyetlen csók, mi számít megcsalásnak, meddig képes várni egy férfi, míg megkaphat egy nőt, működhet-e a szex barátok között, és így sorjáznak a kérdések tovább. Míg azonban korábbi alkotásai, a Csak egy csók és a Kényeztess! egy-egy történetet mesélt el, új filmje több szálon fut, nincs központi szereplője, pontosabban maga a nagybetűs érzelem az.

A Mouret védjegyeinek tekinthető nagypolgári lakásbelsők és klasszikus zene itt is jelen vannak, csakúgy, mint a játékosság, a kellemes hangulat és a tét nélküliségből fakadó könnyedség. Nála nincsenek nagy drámák, sanyarú sorsok, egy jól szituált, értelmiségi rétegről szólnak az amúgy univerzális történetek. Életükben jelen van a kultúra, a finomság, talán egy csipetnyi unottság is. A szereplők lakberendezők, restaurátorok, könyvesboltosok, akik kiállításra járnak, vagy erdőben sétálnak, és vacsorákra hívják meg egymást. Mi is hátradőlve nézhetjük őket: a lassú sodrású film felér egy pihentető relaxációval.

Azonban akadnak olyan, kevésbé kidolgozott pillanatok, melyekről egy kamaraszínház helyzetgyakorlatos délutánja jut eszünkbe, és egy-egy epizód vége mintha túl könnyen kerekedne le, de ezt kellőképpen ellensúlyozza a felvilágosult elvekről és a testi igényekről való természetes beszéd. Összességében tehát ismét egy kellemes-szellemes darabot tett le az asztalra a rendező, amely miért is ne indukálhatna egy jó beszélgetést a vetítést követően. Vagy még jobb: valami újítást az ágyban.

Kinek ajánljuk?

A könnyed és tartalmas szórakozásra vágyóknak. Akiknek segít elgondolkodni, ha mások párkapcsolatait látják. Randevúzóknak.

Kinek nem ajánljuk?

Akik a cím alapján szexfilmet várnak.

L’art d’aimer – színes, feliratos, francia vígjáték, 85 perc, 2011. Rendezte: Emmanuel Mouret. Szereplők: Emmanuel Mouret (Louis), Pascale Arbillot (Zoé), Ariane Ascaride (Emmanuelle), Frédérique Bel (La voisine d’Achille), François Cluzet (Achille), Julie Depardieu (Isabelle), Judith Godréche (Amélie). Forgalmazó: Vertigo Média Kft.

Hazai premier: február 9.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik