Kultúra

Márai ihlette szlovák-magyar színdarab Pozsonyban

A polgári kutya nevelése címmel Márai Sándor kassai magyar író által inspirált színdarabot mutatnak be szlovák és magyar színészek pénteken a pozsonyi Design Factory játszóhelyen.

A darab szerzője Silvester Lavrík rendező és Anna Vlcková-Strachan népszerű szlovák blogger, Márai Sándor feltétlen híve, aki gyakran hivatkozik Márai írásaira blogjaiban – mondta Garajszki Margit, az előadás dramaturgja szerdán az MTI-nek.

Bagyó Jánosné 1942-ben könyvet írt a polgári kutya neveléséről és gondozásáról. Amikor Márai krisztinavárosi lakása bombatalálatot kapott a II. világháború idején, épen maradt könyvei közül ezt is magával vitte és a “polgári kutya” kifejezés több írásában is előbukkan – magyarázta a dramaturg. Mint kifejtette, a “polgári kutya” a 20. század elején, közepén létező kifejezés volt, de eltűnt az a társadalmi osztály is, amely akkor a polgári jelzőt viselte.

Lavrík szerint a darab vázát Márai Thomas Mann-nak és Stefan Zweignek írt leveleiben megfogalmazott gondolatai adják. A Design Factoryban, ezen a multikulturális helyen egy letűnt kort idéznek meg a színdarabbal, amely egy Kassáról indult és egy alagútban elakadt vasúti kocsiban játszódik. Márai Sándor is jelen van a vonaton Petrik Szilárd színész alakításában.

A darab hét szereplője vegyesen szlovák és szlovákiai magyar színészek, mindenki a saját anyanyelvén mondja a szöveget és mindegyik érti a másikat. Ez utalás azokra az időkre, amikor Márai korában ez a kétnyelvűség természetes volt. A biztonságos szövegértés érdekében a darabot mindkét nyelven feliratozzák – hangsúlyozta a dramaturg.
A polgári kutya nevelése című darab premierje 2011. december 4-én volt Kassán, Márai szülőhelyén.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik