Kultúra

Kiállítás nyílt Churchill személyes tárgyaiból

Sir Winston Churchill személyes tárgyaiból nyílt kiállítás a néhai brit miniszterelnök délkelet-angliai családi házában.

Churchill 1922-től egészen halálának évéig, 1965-ig élt a Kent grófságbeli Chartwellben. Az épületben működő – két szobából álló – múzeum 1966-ban nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt, az intézményt működtető National Trust szerint azonban a most bemutatott negyven tárgyat még sohasem állították ki a szigetországban. A tárlaton szerepel többek között Churchill miniszterelnöki útlevele, egy diktafon, amelyet beszédei során használt, egy ezüst festékdoboz és egy hajkefe.

A látogatók emellett megnézhetik azt a gyémántberakásos kardot is, amelyet az 1953-ban elhunyt Ibn Szaúd királytól, Szaúd-Arábia mai uralkodócsaládjának alapítójától kapott az egykori brit miniszterelnök, és azt a kutyatálat, amelyet Rufus nevű házi kedvence használt. A most kiállított tárgyak nagy része raktárba került, amikor Churchill felesége a National Trust gondozására bízta az épületet.

Mint azt a chartwelli ház és a gyűjtemény kezelésével foglalkozó Alice Martin elmondta, az ő személyes kedvence Sir Winston útlevele. “Mindannyiunknak van útlevele, de alig akad köztünk olyan, aki elmondhatja, hogy a születési helye mellett a Blenheim-kastély, a foglalkozása mellett pedig a miniszterelnök szavak szerepelnek” – jegyezte meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik