Kultúra

Borotvaélen [filmpremier]

A felhőkarcoló párkányáról ugrani készülő exzsaru furfangos esete a nyilvánossággal. Meglepően okos thriller, főszerepben az avataros Sam Worthingtonnal.

Nick Cassidy (Worthington) 25 évet kapott, amiért ellopta a milliárdos Englander (Ed Harris) hatalmas gyémántját. A gond csak az, hogy a vád hamis. A férfi megszökik a börtönből, és kiáll egy New York-i hotel huszadik emeletének párkányára, hogy magára irányítsa a média figyelmét. Na meg hogy elterelje valami másról, ami a szemközti épületben zajlik.

Egy film legfőbb színhelyéül egy párkányt tenni meg elég rizikós vállalkozás, nehéz fenntartani a feszültséget. Kivéve, ha olyan ügyesen oldja meg az ember, mint a dán rendező, Asger Leth, aki 2008-ban debütált a Cité Soleil kísértetei című kőkemény gettódokujával. A dráma alapvetően Cassidy és a tárgyalást folytató Lydia Mercer (Elizabeth Banks) között történik egy nyitott ablakon keresztül, de a direktor bevet némi idősíkváltást, érdekes kameraállásokat és találó dialógusokat, hogy aztán a titkos akcióra helyeződjön a hangsúly.

A szereposztás remek, jól működő párosokkal. Worthington minden arcrezdülése a helyén van a mindent egy lapra feltevő, elszánt emberként; a megbicsaklott karrierű Banks karakterének is elhisszük, hogy atommásnapos. A kisöcs Joey (Jamie Bell) és szexi latin barátnője, Angie (Genesis Rodriguez) közti évődés édes, ahogy a párhuzamos akciót végrehajtják; de telitalálat a segíteni akaró volt rendőrtárs, Mike Ackerman (Anthony Mackie), valamint a szenzációhajhász riporter (Kyra Sedgwick remek karikatúrája) figurája is. A gondos figyelem még a kiemelt statisztákon is érződik, emblematikus mondatok és poénok repkednek a járókelők szájából, mint vox populi.

A felállás egyébként sokban emlékeztet Spike Lee A belső ember című filmjére. A cselekmény fő helyszíneként szolgáló hatalmas épület, a forgalmas kereszteződés az összeverődött tömeggel, a rendőrség néhány emblematikus nyomozóval, a sáros pénzember és a mediátor figurája mind stimmel. A legfőbb különbség az – persze a Spike Leere jellemző stílusjegyeken túl -, hogy míg a Clive Owen alakította figura a beolvadás taktikáját választotta, itt pont az ellenkezője történik: a média és a zajos utcai közönség is bele van tervezve az akcióba. Minél hangosabb, annál jobb.

Mindent összevetve igazi meglepetés a film. Klasszikus thriller, egy jól kitalált alaphelyzettel, sűrű és találó párbeszédekkel, és még a játékidő is megáll a másfél óránál.

Kinek ajánljuk?

Akik szerették A belső embert. A klasszikus thrillerek kedvelőinek.

Kinek nem ajánljuk?

Gyémánttulajdonosoknak.

Man on a Ledge – színes, feliratos, amerikai thriller, 102 perc, 2012. Rendezte: Asger Leth. Szereplők: Sam Worthington (Nick Cassidy), Elizabeth Banks (Lydia Mercer), Ed Harris (David Englander), Jamie Bell (Joey Cassidy), Edward Burns (Jack Dougherty), Kyra Sedgwick (Suzie Morales), Anthony Mackie (Mike Ackerman), Genesis Rodriguez (Angie). Forgalmazó: Pro Video Film.

Hazai premier: február 2.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik