Kultúra

A szingli fejvadász [filmpremier]

A harmincas szomszéd lány nem ért semmihez, de van vér a pucájában: rosszfiúkat kezd begyűjteni zsíros százalékért. Amerikai bestseller gyengécske filmváltozata.

Stephanie Plum (Katherine Heigl) csúnyán le van égve anyagilag, ezért óvadékügynök nagybátyjának kezd dolgozni. Mit ad Isten, az első célpont a gyilkossággal vádolt zsaru, Joe Morelli (Jason O’Mara), a lány tinédzserkori szerelme, aki később a szüzességét is elvette egy pékség padlóján. Megindul a fogócska a tapasztalatlan, csetlő-botló nő és a rafnált sármőr között. De az ügy sokkal bonyolultabbá válik, mint várnák.

Így megy ez a Maffiózók szűkebb pátriájában, New Jersey-ben. Ha az ember lányának munka kell, azonnal talál. Ha bűnözőket kell bevinni a rendőrségre, nem gond, gyorsan megtanul a pisztollyal bánni. A lényeg a talpraesettség, nincs nyafogás. Talán ez adja Janet Evanovich regénysorozatának fő vonzerejét, ezért olvassák több tízmillióan könyveit. Meg azért, mert hőse olyan, mint a szomszéd lány. Semmi extra nincs a karakterben, csak a természetesség és a vállalkozó kedv.

A kezdetben szakmányban románcokat termelő írónő népszerű női krimisorozata amolyan egy este alatt elolvasható ponyva, amelyben vannak nehézsúlyú karakterek, lövöldözés és gyilkosság, de azért ott a háttérben a család is a vicces nagyival meg a hörcsöggel, és alapvetően átitatja a humor. Társadalmi-lélektani boncolgatást ne várjunk tőle.

Ám hiába játszik a népszerű, ám erősen negédes Katherine Heigl (Felkoppintva, A csúf igazság, Ilyen az élet) a filmadaptációban, erősen zsé kategóriás filmet láthatunk. Próbál feminista lenni a tesztoszterontól túlfűtött, kockás hasú, mégis alulmaradó férfi karakterekkel, de már az első két percre több klisé jut, mint máskor egy egész filmre. Hol unatkozunk, hol érezni véljük, ahogy a színészek kerülgetik a kamerát… Az eddig főként doktoros televíziós sorozatokat jegyző rendezőnek, Julie-Anne Robinsonnak legszívesebben beírnánk egy banyát.

Kinek ajánljuk?

A női krimik kedvelőinek, macsó nőknek, munkanélküli nőknek, unatkozó családanyáknak, önfeláldozó pasiknak.

Kinek nem ajánljuk?

Akik rosszul vannak a szingli szó hallatán.

One for the Money – színes, magyarul beszélő, amerikai vígjáték, 92 perc, 2011. Rendezte: Julie Anne Robinson. Szereplők: Katherine Heigl (Stephanie Plum), Daniel Sunjata (Ranger), Jason O’Mara (Joe Morelli), John Leguizamo (Jimmy Alpha), Debbie Reynolds (Mazur nagymama), Patrick Fischler (Vinnie Plum), Sherri Shepherd (Lula), Leonardo Nam (John Cho). Forgalmazó: Big Bang Media.

Hazai premier: február 2.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik