Kultúra

Visszavonta a Disney a felháborodást keltő Miki egeres pólókat

Visszavonta üzleteiből és webshopjából is a Disney azt a pólót, amelynek mintáját a Joy Division klasszikus albuma, az 1979-es Unknown Pleasures borítója ihlette.

A fekete alapon fehér görbékből álló eredeti kép egy csillagászati atlaszból származott, a Disney pedig úgy torzította el, hogy a vonalak Miki egér fejformáját adják ki. A termék leírásában nem is titkolta a cégóriás, hogy a mintát a lemezborító inspirálta, miután azonban híre ment a dolognak, és sokan támadni kezdték a vállalatot, a póló gyorsan hozzáférhetetlenné vált. „Amint megtudtuk, hogy problémás az ügy, beszüntettük az árusítást, hogy megvizsgáljuk a helyzetet” – nyilatkozta az eset kapcsán a Disney egyik szóvivője.

A céget két okból is kritizálta a ruhadarab miatt a nagyközönség és a sajtó: egyrészt sokan ironikusnak találták, hogy „a világ legboldogabb helyeként” definiált Disneylandben egy olyan együttes által inspirált pólót árulnak, amely híresen depresszív zenét játszott, és az énekese öngyilkos lett, másrészt kiderült, hogy a Joy Division extagjai nem is adtak engedélyt a minta használatára. Peter Hook, a zenekar egykori basszusgitárosa korábban egyébként azt mondta, a póló piacra dobását bóknak tekinti, és mivel hozzászokott már ahhoz, hogy illegálisan használják a lemezborítóikat és a felvételeiket, az ügynek ez a része sem kavarja fel különösebben.

„Ha csak egy fontot kaptam volna minden alkalommal, amikor valaki lenyúlta a Joy Divisiont, olyan gazdag lennék, mint a Disney cég” – mondta a zenész, hozzátéve: figyeli a volt zenekarához kapcsolódó bootleg kiadványokat, de pereket nem szokása indítani. Ehelyett általában a kibocsátót arra kéri, hogy az eladásokból származó bevételek egy részét ajánlja fel egy epilepsziás embereket segítő alapítványnak, mivel a zenekar karrierjének öngyilkosságával véget vető énekes, Ian Curtis szenvedéseinek is az volt az egyik oka, hogy epilepsziában szenvedett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik