Kultúra

Mikor betoppan a Nő a múltból

No-a-multbol(4)(1024x768).png (Nő a múltból, szabó gabi, kárász zénó, kréner gabriella)
No-a-multbol(4)(1024x768).png (Nő a múltból, szabó gabi, kárász zénó, kréner gabriella)

A Szegedi Nemzeti Színház január 27-től tűzi műsorára Bodolay Géza rendezésében a Nő a múltból című német kortárs darabot Szabó Gabi, Kéner Gabriella és Kárász Zénó főszereplésében.

Roland Schimmelpfennig, az egyik legjelentősebb kortárs német drámaíró nevével először 2002-ben, a kecskeméti Katona József Színházban ismerkedhetett meg a közönség, a Bodolay Géza rendezte Push up 1-3 darab kapcsán. Az előadás sikerén felbuzdulva több színház is műsorra tűzte az alkotást, és egyre több Schimmelpfennig művet kezdtek játszani.

Szerelmi háromszög a Nő a múltból főpróbáján
Fotó: Bozsó Krisztián

Szegeden, a Kisszínházban viszont most először tűzték műsorra a német drámaíró darabját, Nő a múltból címmel, ismételten Bodolay rendezésében. A téma az egyik legősibb toposzt, a szerelmi háromszöget dolgozza fel modern formában. A történet alaphelyzete, hogy a házas, egy gyermekes Frank (Kárász Zénó) életébe pontosan egy nappal a tengerentúlra való költözésük előtt, betoppan a 24 éve nem látott, pár nyárt megélt szerelme, Romy Vogtländer (Szabó Gabi). Hogy miért most jött, igazából nem lehet tudni, de hogy mit akar, az az első perctől fogva egyértelmű: gyerekkori szerelmét.
A darab azt boncolgatja, hogy a kamaszos, rózsaszín szerelem idején elhangzott mondat: örökké, követelhető-e évtizedekkel később? A múlt és jelen közti intervallum átugorható-e? Lehet-e ugyanúgy szeretni, mint régen? És, ha megszegjük a mámoros éjszakán, irracionálisan tett eskünket, azért megérdemeljük-e, a büntetést?

A gyerekkori szerelem, Romy (Szabó Gabi) és a nők között tétovázó Frank (Kárász Zénó)
Fotó: Bozsó Krisztián

No és ne felejtsük el Frank feleségét, Claudiát se, akit a Magyaroraszágon legtöbb Schimmelpfennig-darabban játszott Kéner Gabriella alakít. A templomban ugyanis szintén elhangzott egy eskü. Akkor most melyik az erősebb? És min múlik, hogy melyik nőt választja végül Frank: Romy-t, aki ebben a szituációban „friss húsnak” számít, az élénk piros rúzsozott ajkával és a fekete magas sarkújával, vagy a kis mamuszkás, fürdőköpenyes Claudiát, akivel évek, emlékek és egy az apjára nagyon hasonlító fiú, Andreas (Sorbán Csaba) köt össze.

Frank (Kárász Zénó) és Claudia (Kéner Gabriella)
Fotó: Bozsó Krisztián

Csendes őrlődés ez egy szexuálisan túlfűtött térben (többek között ezért lett 16-os karikájú a darab) , melyben Frank minden tétovázása  elkerülhetetlenül sodorja egész családját, sőt még a fiú különc barátnőjét is(Gidró Katalin)  a végzete felé. A nézőt pedig akaratlanul is arra készteti, hogy emlékezzen kamaszkori énjére, és azokra  szerelmekre, amikor talán még a fába is belevéste annak a nevét, aki nélkül úgy érezte, élni se tud.

Premier: január 27. Kisszínház, Szeged. 19:00
További előadások:

február 18., szombat 15.00
február 17., péntek 19.00
február 16., csütörtök 19.00
február 15., szerda 19.00
február 14., kedd 19.00
február 12., vasárnap 15.00
február 11., szombat 19.00
február 10., péntek 19.00
január 31., kedd 19.00

Ajánlott videó

Olvasói sztorik