Kultúra

A tévében: álom(elő)döntő, Halle Bery régi orrban

Ma a férfiak és nők is megkapják az adagjukat: Miss Marple és a Férfibecsület közül lehet választani. A Federer-Nadal meg mindenkinek ajánlott.

Ami a férfiaknál David Suchet vagy Jeremy Brett, az a nőknél Joan Hickson – azaz Miss Marple (meg Angela Lansbury a Gyilkos sorokból). A leghíresebb Agatha Christie-hősnő egyik leghíresebb, többször feldogozott történetét, A tükör meghasadt-at láthatjuk. Ebben egy díva, Marina Gregg készül visszatérni a mozivászonra idegösszeroppanása után évekkel, de a forgatás előtt kiderül, a másik szerepet legnagyobb ellensége és konkurense kapja a filmben. A nyitófogadáson össze is vesznek, majd utána valaki megprbálja megmérgezni Gregget. Miss Marple-nek közbe kell lépnie. 20:30, story4.

Ma az Ausztrál Openen elődöntő formájában létrejön az utóbbi évek álomdöntője – Nadal-Federer-meccs lesz. 2004 óta nem volt a két játékos egy ágon, azaz azóta minden versenyen (kivéve persze a más lebonyolítású világbajnokságot) csak a döntőben találkozhattak. De hát tavaly Djokovics rájött, hogy tejcukorérzékeny, és azóta űrteniszt játszik – ezért most a két Nagy megint a döntőbe jutásért kell megmérkőzzön. A meccsre 9:30-tól kerül sor az eurosporton, 14:00-tól lesz egy kétórás összefoglaló, majd 0:00-tól egy egyórás (aznap lesz a női elődöntő is). Az eurosport2-n 15:00-tól 19:30-ig lesz tenisz, majd 21:00-tól ismétlés.

Amerika nagy témái között van a faji emancipáció, vagyis a feketék egyenrangúsításának kérdése. A Férfibecsület ezt keresztezi a hazafisággal, a háborúval, ami olcsó húzás, de elég jól működik – a Cuba Gooding Jr. által játszott főhős sorsa könnyen azonosulható. Egy katonát alakít, aki egy rasszista kiképzőtiszthez (Robert de Niro) kerül, ám megállja a helyét. A háborúban is érvényben volt azonban a faji megkülönböztetés az amerikai oldalon – Pearl Harbournál pl. a feketék nem kaphattak lőfegyvert, hogy visszalőjenek. A búvárként szolgáló férfi aztán elveszti az egyik lábát, de tovább akar szolgálni – ehhez azonban már nagyon rögös út vezet. 129 percnyi. További szereplők: Charlize Theron, Anjanue Ellis, Hal Halbrook. 21:00, film+.

Figyelem, ebben a filmben látni lehet a felfedezés előtti Halle Berryt, ahogy az ereje teljében lévő Eddie Murphyvel játszik. Ez a Halle Berry még Leonyid Brezsníevet megszégyenítő szemöldökkel rendelkezett, és nagyobb volt az orra is, ami később lefogyott (csak így történhetett, mert a színésznő saját állítása szerint sosem feküdt kés alá). Egy sikeres, nőfaló marketingigazgató egyik nap arra eszmél, hogy egy hasonló beállítódású (értsd: férfifaló) nő lesz a főnöke. Két dudás egy csárdában, vagy hasonló a hasonlónak örül? Bumeráng, 21:05, TV2.

A sikeres embernek mindig sok a barátja, a sikertelennek kevés – ezt élheti meg az athéni Timon, aki elveszti vagyonát, és vele “barátait”. A csalódott ember nekitámad az emberiségnek. Shakespeare klasszikusát Székely Gábor vitte színre 1978-ban, a főszerepben a remek Kun Vilmos látható, valamint Körtvélyessy Zsolt, illetve az egykori színész-zenész-rendező Ivánka Csaba, aki sajnos már 1996 óta nincs velünk. 21:30, Duna World.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik