Kultúra

Méhekkel védenék a műemlékeket egy brit parkban

Meglepő tervet alkottak a nagy-britanniai Greenfield Valley Heritage Park vezetői a területen található történelmi jelentőségű malomépületek megóvására.

A parkban álló malmok koruk és a vandálok által végbevitt rombolás miatt egy ideje már nem látogathatók, a rongálókat azonban az sem fékezi meg, hogy az építményeket és környéküket lezárták, így az illetékesekben az merült fel, hogy méhekkel tartanák távol az illetékteleneket. Chris Wright parkigazgató szerint a merész ötlet megfontolandó, mert nehéz olyan módszert találni, amivel hatékonyan ki lehetne zárni a rongálókat a malmokból, másrészt pedig a méhek beköltöztetésével a parkban mézet is lehetne termelni.

Barbara Chick, a Walesi Méhészeti Társaság szóvivője az elképzelésre reagálva azt mondta, hogy tudomásuk szerint még sehol a világon nem használták biztonsági célokra a méheket, de egy-egy rajnak valóban lehet elrettentő ereje. A szakember ugyanakkor kijelentette, hogy egészségügyi és biztonsági okokból nem tartják megvalósíthatónak az ötletet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik