Kultúra

Deák, Erkel és Liszt leveleire bukkantak Sümegen

Deák Ferenc, Liszt Ferenc és Erkel Ferenc által írt leveleket talált a Darnay Kálmán kéziratgyűjteményének átvizsgálását végző helytörténet-kutató Sümegen a városi múzeumban.

A páratlanul gazdag oklevél- és kéziratgyűjtemény 1945 előtt került a város tulajdonába. Rátosi Ferenc polgármester tájékoztatása szerint a sümegi gyűjtemény jelentős részét a keszthelyi Balatoni Múzeumba szállították, tizennyolc doboznyi dokumentum azonban a városi múzeumban maradt. Tóth Gyula amatőr helytörténet-kutató egy Liszt Ferenc által írt levél és a zeneszerző egyik saját előadásáról szóló írása mellett Deák Ferenc két levelét és egy Erkel Ferenc nevéhez fűződő küldeményt talált. Tavaly decemberben Kazinczy Ferenc és Batsányi János egy-egy eredeti levele került elő.

Liszt Ferenc 1876-os keltezésű levelében arról ír, hogy küld egy kis adományt édesanyja képének publikálására – mondta Tóth Gyula. A levélből a címzett nem derül ki. Az előadásról szóló írása szerint a zeneóriás nyolc művet adott elő két volt tanítványával, a hamburgi születésű Popper Dáviddal, valamint feleségével, Sophie Menterrel. Mentert Liszt a kor legnagyobb zongoristájának tartotta, és utolsó zongorakoncertjét neki ajánlotta.

Deák Ferenc Sümegen megtalált kehidai keltezésű levelében barátja, Kiss Pál részére kér származási tabellát, hogy az a családfáját bizonyítani tudja. A másik, szintén Kehidán íródott levelében a haza bölcse Takács János Zala vármegyei főorvosnak panaszkodik betegségéről. Az Erkel-levél tartalmáról a kutató azt mondta, hogy a zeneszerző 1863 novemberében az akkor Párizsban élő Szemere Bertalantól kért benne segítséget Hunyadi László című operájának párizsi bemutatójához.

A polgármester tervei szerint a most előkerült emlékek a sümegi múzeumban kapnak majd helyet.

(A kép illusztráció.)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik