Kultúra

Czeizel Endre könyvbemutatója

24.hu
24.hu

2012. 01. 23. 20:51

Január 26. csütörtök. 15.00. SZTE Bolyai Intézet (Szeged, Aradi vértanúk tere 1.)

A Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézete és a Bolyai János Matematikai Társulat Csongrád Megyei Tagozata szervez  Prof. Dr. Czeizel Endre orvosgenetikus A MAGYAR MATEMATIKUS-GÉNIUSZOK – TÉNYEK ÉS REJTÉLYEK című könyvének bemutatót.

Részlet a könyv fülszövegéből:.

Már az ógörögök nagy gondolkodói azt vallották, hogy muzsikus-, poéta-, festőművész- és matematikus-géniusznak „születni kell” – vagyis kivételes tehetség nélkül a legjobb családi, iskolai, és társadalmi feltételek mellett sem lehet valakiből ilyen géniusz. Korábbi könyveimben a muzsikus-, poéta- és festőművész-géniuszok elemzése kapcsán igyekeztem a „születni kell” koncepcióra a modern genetikai ismeretek alapján magyarázatot találni. Most a nagy magyar matematikusok értékelésére vállalkozom.
Be kell vallanom, nem véletlenül maradtak a matematikusok utolsónak. Féltem tőlük, most már tudom: joggal. Be kell vallanom, a matematikus-géniuszok csúcsteljesítményeit jelentő képletekből sokat nem értettem. Azt hiszem, ezeket felfogni, értékelni, bennük igazából „gyönyörködni” csak a matematikusok külön kasztjának adatik meg. Éppen ezért könyvemben a matematikusokat „matematika nélkül” kísérlem meg bemutatni, mivel ha őket, mint „embereket” ismerjük meg, talán jobban is érthetők és szerethetők. Megkértem ugyanakkor Tusnády Gábor matematikus akadémikust, régi barátomat, hogy az elméleti matematikusok tudósi teljesítményének lényegét fordítsa le nekünk a hétköznapi nyelvre.
Minden érdeklődőt vár az előadó és a szevezők.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

AUCKLAND, NEW ZEALAND - AUGUST 29:  Phil Taylor engages with his fans during the Auckland Darts Masters at The Trusts Arena on August 29, 2015 in Auckland, New Zealand.  (Photo by Michael Bradley/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.