Kultúra

Parti Nagy: Eszem ágában sincs változtatni a döntésemen

A Magyar Rádió vezetése szerint az írók a hallgatóknak okozzák a legnagyobb veszteséget, ha letiltatják alkotásaikat. Parti Nagy Lajos kitart a döntése mellett.

A Magyar Rádió vezetése sajnálattal értesült arról, hogy Parti Nagy Lajos és Závada Pál nem kívánnak alkotóként megjelenni a Magyar Rádió műsoraiban. Azt javasolják a szerzőknek, hogy fontolják meg döntésüket.

“Olyan szerzőkről van szó, akik a kortárs magyar irodalom legkiválóbbjai közé tartoznak, évtizedek óta részt vesznek a Rádiószínház munkájában” – áll a Magyar Rádió vezetőségének közleményében. Hozzáteszik: Parti Nagy Lajos és Závada Pál íróként, alkotóként olyan művekkel gazdagították a rádió hangarchívumát, amelyek ma már a nemzeti kulturális örökség részét jelentik, ezért ezektől elzárni a hallgatókat – véleményük szerint – nem szabad.


Parti Nagy Lajos
Fotó: MTI / Kollányi Péter

Álláspontjuk szerint egy esetleges tiltással a közrádió hallgatói veszítenek a legtöbbet. Megjegyzik viszont, hogy a rádió az alkotókat képviselő ügynökség és a hangarchívum tulajdonosa, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) egyeztetésébe nem tud, és nem is kíván beleszólni.

“Abban viszont érdekeltek vagyunk, hogy Parti Nagy Lajos és Závada Pál művei továbbra is ott legyenek a Magyar Rádió műsorprogramjában. Ezért azt javasoljuk a szerzőknek, hogy fontolják meg döntésüket” – írják.

Korábban az MTVA is sajnálatát fejezte ki Parti Nagy Lajos szerdán nyilvánosságra került döntése miatt. Cserháti Ágnes szóvivő közölte: bíznak abban, hogy Parti Nagy Lajos átgondolja döntését, és “a rádióhallgatókat nem bünteti azzal, hogy megvonja tőlük művészetének élvezetét, pusztán azért, mert más, a média egyéb területeit érintő döntésekkel nem ért egyet.”


Závada Pál
Fotó: MTI / Beliczay László

Závada Pál az MTI-nek elmondta: azért csatlakozott Parti Nagy Lajoshoz, mert úgy érzi, hogy a Magyar Rádióban a műsorszerkesztési elvek az 1989-es év előttire kezdtek el hasonlítani. “Rendszeres hallgatója vagyok a Magyar Rádiónak, így tapasztaltam, hogy megváltozott a közszolgálati rádió hangja. Ez a rádió már nem képes a közszolgálati funkcióknak megfelelni” – fogalmazott a Kossuth-díjas író, aki szerint a rádió kulturális műsoraiban is tetten érhető a politikai irányítás. Az író elmondta, hogy szeretné műveit a Magyar Rádiótól függetleníteni, hogy azok szabadon hozzáférhetők legyenek.

A Hír24 megkereste a történtek után Parti Nagy Lajost. Arra a kérdésre, hogy mit szól a Magyar Rádió közleményéhez, a Kossuth-díjas író kijelentette: nem módosult az álláspontja és esze ágában sincs megváltoztatni a döntését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik