Kultúra

Jótékonysági koncert egy japán hangversenyteremért Budapesten

Hangversenyt rendez a Művészetek Palotája és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara a japán Szendai város koncerttermének javára.

A Japánban pusztító hatalmas erejű tavalyi földrengés és az azt követő szökőár által legsúlyosabban érintett területek egyike Mijagi prefektúra volt, az itt található Szendai város part menti övezetét is elmosta a cunami, több száz áldozatot követelve. A szökőár által megkímélt területeken a földrengés pusztított, így megsérült a város koncertterme, a Mijagi Kenmin Kaikan is, ahol a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara többször is fellépett.

A Művészetek Palotája és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara január 26-ra hangversenyt szervez, hogy összefogásra buzdítson a japán hangversenyteremért. Mint közleményükben írják, ezzel a szimbolikus gesztussal fejezik ki szolidaritásukat a katasztrófa sújtotta Japánnak, azzal a hittel, hogy a kultúra ereje nélkülözhetetlen a nehéz időkben is. A Művészetek Palotája ingyen biztosítja a koncerthez a Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermet, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara pedig lemondott tiszteletdíjáról. Az érdeklődők élőben nézhetik meg a hangversenyt az m1-en, illetve felvételről közvetíti a koncertet egy későbbi időpontban a Bartók Rádió is.

A jótékonysági koncert karmestere Fischer Ádám lesz, aki olyan keresztmetszetet állított össze az idei Budapesti Wagner-napok programjából, amely egyaránt izgalmas a bayreuthi mester rajongóinak, de utal a koncert apropójára is. Ennek jegyében felcsendül Az istenek alkonyának Gyászindulója, és reményt idéz a Tannhäuser Csarnokáriája, továbbá A walkürből és a Parsifalból is megszólalnak részletek. Az esten szólót énekel Szabóki Tünde szoprán, Kelemen Zoltán és Szegedi Csaba bariton, és közreműködik a Magyar Rádió Énekkara is (karigazgató Somos Csaba).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik