Kultúra

Felújítják a Hammer stúdió klasszikus horrorfilmjeit

Felújítják és újra kiadják Blu-Rayen a Hammer stúdió több mint 30 kultikus horrorfilmjét.

A filmeket nemcsak feljavítják, hanem több esetben eddig nem látott részletekkel is kiegészítik. Terence Fisher Draculájába például beillesztenek egy olyan, eddig ismeretlen haláljelenetet, amelyet 1958-ban túl felkavarónak tartottak, és a közelmúltig a létezéséről sem lehetett tudni, valamint visszakerül a szintén nemrég felfedezett eredeti főcím a The Plague of the Zombiesba, és a stáblista is A sötétség hercegébe.

A restaurálási munkálatokba számos nagy stúdió, például a Twentieth Century Fox, a Warner Bros., a Pinewood, a Paramount és a Studio Canal is besegít, de a Hammer a közönségre is számít, mert elképzelhető, hogy magánkézben is akadnak olyan jelenetek, amikhez máshonnan már nem lehet hozzájutni. A filmekhez egyébként új extrákat is forgatnak, így megszólaltatják például a régi közreműködők egy részét.

A Hammer stúdiót 1934-ben hozták létre, és neve az ötvenes években egybeforrt a horror műfajjal. Állandó színészei közül sokan világsztárok lettek, és több jelentős produkcióban is szerepet kaptak: Peter Cushing és Christopher Lee például egyaránt felbukkant a Csillagok háborúja különböző epizódjaiban, de utóbbi A Gyűrűk Ura Szarumánjaként is ismerős lehet. A nyolcvanas évek második felétől a Hammer ugyan leállt a filmgyártással, de 2007-ben egy holland cég megvásárolta a nevet, illetve a stúdió katalógusát, és az újrakiadások mellett új produkciók is készülnek a legendás cégér alatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik