Kultúra

A tévében: az emberiség és egyes egyedei

Az egyeditől haladunk az általános felé, Meryl Streep, Charlize Theron, Justin Timberlake után az emberiségig.

Jó kis bosszúval kezdünk, 21:00-tól a Filmmúzeumon láthatjuk a Nőstényördög című filmet, melyben a szép, fiatal, csábító Mary megkaparintja a házas Bobot. Aki eleinte igen örül, de később már kevésbé, mert megcsalt felesége, a nem túl sovány, nem túl szép, nem túl csábító Ruth-ból kibújik a nőstényördög. Maryt a magyar mozikban nemsokára Vasladyként látható Mery Streep játssza (1989-ben készült a film), a rendező pedig az a Susan Seidelman, akinek a Kétségbeesve keresem Susant-t is köszönhetjük.

Animációs és képregényes elődjei voltak az Aeon Flux című filmnek, az animációs mozgókép pedig az M(usic)TV-n ment a 90-es években. Az ebből készlt film nem aratott nagy sikert (a pozitív kritikák aránya a Rotten Tometoeson 10% csak), de egy próbát megér. Annál is inkább, mivel Charlize Theron játssza a fő- és címszereplőt, de Csókás Márton, Jonny Lee Miller, a nemrég meghalt Pete Postlethwaite, illetve Francis McDormand is ennek a sci-finek a szolgálatába állt.Az emberiség kipusztult, kivéve egy kis kolóniát, ahol látszólag béke és rend uralkodik, de valójában bandaháborúk zajlanak. Aeon Fluxnak is meg kell ölnie valakit. 21:05, TV2.

Az elkényeztetett és elhanyagolt, amerikai gazdag szülők kölkei közé vezet Nick Cassavetes filmje, az Alpha Dog, melyben társukat rabolják el fiatal srácok, és a dolog csak egyre rosszabb lesz. A filmben a későn ocsúdó szülőket többek közt Bruce Willis és Sharon Stone játssza, míg a megvadult ifjakat (a meglepően jó) Justin Timberlake, Ben Foster, Emile Hirsch, Anton Yelchin, a fiatal lányok között pedig (a kicsit nehezen felismerhető) Olivia Wilde-ot és Amanda Seyfriedet is felfedezhetjük. Jó színészi játék, drámai történet – 21:10, Viasat3.

Kelet-Afrikából indult, mára 7 016 millió egyede lett, és olykor Fásy Mulatót néz, mi az? Igen, ez az ember, akinek világhódító turnéját, azaz azt, ahogy benépesítette a földgolyót, az Íme az ember! című ismeretterjesztő film mutatja be. A ma esti epizódban azt láthatjuk, ahogy Ázsiába betetük először a lábunkat, majd végül az egészet benépesítettük, mondjuk a Himalájában a mai napig vannak kiadó telkek. 21:20, Spektrum.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik