Kultúra

Szkárosi Endre kapta a Mészöly Miklós-díjat

Szkárosi Endre író, költő, műfordító kapta idén a Mészöly Miklós-díjat, amelyet csütörtökön, a névadó születésének 91. évfordulóján adtak át Szekszárdon.

A Mészöly Miklós Egyesület Szkárosi Endrének tavalyi, az Orpheusz Kiadónál megjelent Egy másik ember című prózai kötetéért ítélte oda a díjat. Szörényi László irodalomtörténész, az egyesület elnöke méltatásában arról szólt, hogy a kötetben a magyarországi hangköltészetnek, irodalomnak, filmművészetnek és képzőművészetnek kevéssé archivált történetét, egyben egy író önmagára eszmélését, saját életét szemlélő önéletrajzát is olvashatjuk. A díjat egy Mészölyre mindvégig figyelő nemzedék kiemelkedő képviselőjének adjuk át – mondta az irodalomtörténész.

Szkárosi Endre 1952-ben született Budapesten, első verseit, kritikáit az 1970-es években publikálta; az 1980-as években verseskötetek mellett hangköltészeti alkotásokat, költői installációkat, vizuális költészeti munkákat jelentetett meg. Első, Ismeretlen monológok című kötete 1981-ben látott napvilágot. Munkásságát számos kitüntetéssel ismerték el, 2007-ben József Attila-díjat kapott. A kritikusként, esztétaként is tevékeny Szkárosi a mostani elismerés átvétele után a mészölyi életmű legfontosabb tanulságának azt nevezte, hogy “az irodalom a gondolkodás tisztaságán és kendőzetlen, míves hitelességén alapul”.

 

A Mészöly Miklós Egyesület nyolcadik alkalommal adta át a díjat, amelyet korábban Márton László (2005), Darvasi László (2006), Macsovszky Péter (2007), Cserna-Szabó András (2008), posztumusz Baka István (2009), Péterfy Gergely (2010) és Zalán Tibor (2011) kapott meg. A Mészöly Miklós születésének évfordulóján rendezett emléknapon átadták a Kossuth-díjas író nevét viselő emlékplakettet is, amelyet a Mészöly-hagyaték gyűjtése és gondozása terén végzett munkája elismeréséül Gaál Zsuzsanna történész-muzeológus, a szekszárdi Wosinsky Mór Múzeum igazgatóhelyettese vehetett át.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik