Kultúra

Egymillióra büntette az Összeesküvőket a Médiatanács

1050000 forintos bírságot szabott ki a TV2-re az Összeesküvők című műsorral kapcsolatos problémák miatt az NMHH Médiatanácsa.

A Médiatanács még tavaly ősszel indított vizsgálatot, majd annak eredményei alapján hatósági eljárást kezdeményezett a csatorna ellen. Ennek során kiderült, hogy az Összeesküvők több ponton és többször is megsértette a médiatörvény kiskorúak védelmére és termékmegjelenítésre vonatkozó rendelkezéseit.

Az NMHH közleménye szerint a valóságshow tavaly október 3-i és 4-i adásában kiemelkedően magas volt az erotikus elemek, trágárságok, a szereplők közötti agresszió és az alkoholfogyasztás mértéke. Emiatt a műsorszámokat 16-os karikával kellett volna ellátni, és csak 21 óra után lehetett volna leadni, ezzel szemben a csatorna 12-es karikával, 19 óra 15 perces kezdettel vetítette őket. A vizsgált adásokat több mint 170000 kiskorú nézte legalább egy percig, a szexualitás direkt ábrázolása pedig ennek a korosztálynak semmiféleképpen nem ajánlott – írja a Médiatanács, hozzátéve: a csatorna 21 óra előtt sugározta a sértő tartalmakat bemutató előzeteseket is, összesen 25 alkalommal.

A Médiatanács a korhatár-kategória hibás megállapításáért és a műsorelőzetesek közzétételére vonatkozó előírások megsértéséért 500000-500000 forint bírság megfizetésére kötelezte a médiaszolgáltatót, a maradék 50000 forintos büntetést pedig azért szabta ki, mert a TV2 a termékmegjelenítésre vonatkozó szabályokat is megsértette, amikor az Összeesküvők október 21-i adásában egy magazint indokolatlanul sokszor és hosszan jelenített meg a műsorban, és annak megvásárlására buzdította a nézőket. A vásárlásra való felhívás miatt a csatorna külön figyelmeztetésben is részesült, a további adások vizsgálata a közlemény szerint folytatódik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik