Kultúra

Díjátadó és tiltakozás a magyar kultúra napja alkalmából

Kitüntetéseket adott át a Petőfi Irodalmi Múzeumban a magyar kultúra napja alkalmából Halász János és Szőcs Géza. Az intézmény előtt a rendezvénnyel párhuzamosan flash mobot tartottak.

A január 22-i ünnepnap kapcsán Márai Sándor-díjat hárman, Bibliotéka emlékérmet tízen, Csokonai Vitéz Mihály Alkotói Díjat pedig heten vehettek át, és öt közösség nyerte el a Csokonai Vitéz Mihály Közösségi díjat. Átadták a Kultúra pártfogója díjat és a Kultúra támogatásáért címet is, a Minősített Közművelődési Intézmény címet pedig mostantól 17 intézmény viselheti.

“Akinek nincs hagyománya, de szeretné, ha lenne, olyan, mint a boldogtalan szerelmes” – idézte ünnepi köszöntőjében Halász János, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium parlamenti államtitkára a huszadik századi filozófust, Ludwig Wittgensteint. Az államtitkár úgy fogalmazott: “A magyar kultúra napja kapcsán a hagyományt idézzük meg, ami nem befejezett, rögzült forma, hiszen lényege a folytonosság, és az egyensúly keresése a múlt és az új között.”

Halász szerint alkotni csak a közösség visszaigazolásával érdemes, mert a teremtés társalgás a közösséggel, ennek a párbeszédnek az egyik formája pedig az, amikor a közösség megjutalmazza azokat, akik segítenek megosztani az élményeket és tapasztalatokat, a díj tehát része a párbeszédnek, amely az alkotó és a közösség között zajlik. Az államtitkár kiemelte: a díjazottak nemcsak azon dolgoztak, hogy megóvják a szellemi örökségünk épségét, hanem új formába öntöttek gondolatokat is, hogy érthetőbbé tegyék azokat.

A díjátadóval párhuzamosan a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete (KKDSZ) villámcsődületet rendezett a PIM épülete előtt, hogy ezzel hívja fel a figyelmet a kulturális intézményrendszert érintő megszorításokra. A Radikális Szabadidő Színház performansza után Földiák András, a KKDSZ elnöke elmondta: nem a kollégáik díjai és az ünnepség ellen tiltakoznak, hanem a hazai kulturális életet érintő megszorítások ellen.

“Elegünk van a megszorításokból” – hangoztatta az elnök, kiemelve, hogy húsz százalékos bérköltség-csökkentés, elbocsátások, a 13. havi fizetések és a cafetéria elvétele jellemezte a közművelődési terület dolgozóinak elmúlt hónapjait. Földiák András a KKDSZ nevében civilek és elismert alkotók bevonásával kulturális fejlesztési stratégia megalkotását követelte, hogy “ne csak megszorítás, visszavétel, tönkretétel” történjen a kultúrában.

Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár átvette Földiák Andrástól a KKDSZ felhívását, és közölte: mindent elkövet a kulturális szektor érdekeinek a védelméért. Az államtitkár a díjátadó ünnepségen a díjazottaknak azt mondta: a performansz résztvevői nem a bent ülők ellen léptek fel. Hozzátette, hogy osztja a tüntetők aggodalmait, és a tárca igyekszik az intézményrendszer átalakítását a legkevesebb személyes következménnyel megoldani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik