Kultúra

Megnyílt Martin Luther King online archívuma

200 ezer Martin Luther Kinghez kötődő személyes dokumentumot tartalmazó digitális archívum jött létre az 1968-ban elhunyt polgárjogi vezető január 15-i születésnapja alkalmából.

Az atlantai King Központ által létrehozott internetes archívumban King személyes jegyzetei, a John F. Kennedynek küldött távirata és a Nobel-békedíj átvételekor elmondott beszédének kézzel írott vázlata is helyet kapott. A dokumentumok között ezenfelül prédikációkat tartalmazó papírdarabkák, börtönből írt levelek és olyan, Kingnek címzett gyűlölködő levelek is sorakoznak, amelyeknek szerzői afroamerikai barbárnak nevezték a polgárjogi vezetőt. Az archívum “segít életben tartani és továbbadni apám üzenetét” – mondta el Martin Luther King III, a központ elnöke.

Az aktivista születésnapjáról Barack Obama is megemlékezett: január 15-én az amerikai elnök családjával egy washingtoni iskola könyvtárában végzett önkéntes munkát. Az intézményben elmondott beszédében Obama elmondta, hogy “nincs olyan ember, aki ne tudna segíteni másokon”, és hozzátette: a közösségi munka a legjobb módja annak, hogy méltó módon tisztelegjünk a polgárjogi harcos öröksége előtt. Az elnök és a first lady polcokat szerelt fel az iskolában, és mindketten egy-egy híres King idézetet – “Az idő mindig alkalmas jó tettek megtételére”, illetve “Van egy álmom” – festettek a falra. A polgárjogi szférában dolgozók, valamint a szövetségi hivatalnokok ez idő alatt megkoszorúzták a washingtoni National Mall nemzeti parkban álló Martin Luther King Jr-emlékművet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik