Kultúra

Csecsemőcsodák: már gyermekkorban művészkednek

Szeretik a gyerekek a színházat. Legalábbis ha kiskorukban már közelebbről is megismerhetik a művészet szépségeit, akkor mindenképp. A Vaskakas Bábszínház csecsemőszínházával éppen erre törekszik.

Az Óperenciás-tengeren túlról, vagy talán egy kicsit közelebbről, innen a szomszédos Svédországból indult hódító útjára a csecsemőszínház, azaz a csillám madár névre keresztelt projekt.

Művész palánták találkája

A legkisebbeknek szóló művészet, a szépség, az esztétikum és a harmónia furmányos szálain keresztül fűzi bele a gyerekeket a kultúra színes, mindent átfogó szövetébe. Győrben, a Vaskakas Bábszínház 6 éve tart a 0-3 éves korig terjedő korosztálynak előadásokat, csakúgy, mint a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház, vagy más, kisebb társulatok. A manó társadalomnak szóló alkotásokkal kapcsolatban a kezdet-kezdetén Kocsis Rozi is hitetlen volt, vagy talán csak nem mert hinni abban, hogy az apróságok is élvezni fogják a művészetet. „A ritmusokra, gyermekdalokra, mondókákra épülő 20 perces előadások, nemcsak komoly színészi képességet, de pszichológiai rátermettséget is igényelnek. Ez egy nagyon kidolgozott projekt, nagyon oda kell figyelnünk minden részletre, de a gyerekek nagyon édesek, rácsodálkoznak a világra, és persze nagyon hálásak is, ha egy mókás játékban részt vehetnek.” – mondta a győri teátrum igazgatója.

Siker, sikert követ

A sikert jelzi az is, hogy a Vaskakasban 2012 februárjától, heti két Aprók Színháza produkcióval várják a sokszor még babakocsival érkező látogatókat. A szülők és nagyszülők számára is élvezhető műveket szombat délelőtt, és pénteken délután 4 órai kezdettel tűzi műsorára a társulat. És hogy egy kis ízelítőt adjunk, íme, a sokatmondó, játszott darabok címei: Cinege, cinege kismadár, Cini-cini muzsika, Icurka-Picurka, Szívárványhinta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik