Kultúra

Emlékkoncert Máté Péter 65. születésnapja alkalmából

Február 4-én ünnepelné hatvanötödik születésnapját Máté Péter. Az évforduló alkalmából a zenei szakma egy koncerttel emlékezik meg a művészről.

A Budapest Kongresszusi Központban megrendezésre kerülő esemény házigazdája Kovács Áron, díszvendégei pedig az elhunyt özvegye, Máté Edit és családja lesznek. A kétórás programban olyan fellépők adják elő Máté Péter legismertebb slágereit, mint Malek Andrea, Gallusz Nikolett, Zsédenyi Adrienn, Solymos Antal, Kökény Attila, a Back II Black és a Bolyki Brothers. A művészeket állandó zenekar, valamint 11 tagú szimfonikus együttes, fúvósok és vokalisták kísérik. A február 4-i koncertről felvétel készül, amely a rendezvény után három hónappal CD-n is megjelenik.

Máté Péter 1947-ben született Budapesten, és 6 éves korától tanult zongorázni, gitározni és énekelni. Első felvételeit húszévesen készítette az Illés kíséretével, és néhány éven belül országszerte ismert lett a neve. A hetvenes években első helyezést ért el a drezdai slágerfesztiválon és az írországi Castlebar Song Contesten, ő hangszerelte a Jézus Krisztus szupersztár magyar változatát, és kísérőzenét írt A királynő katonái című Arnold Wesker-darabhoz. 1984-ben bekövetkezett haláláig közel 150 népszerű dalt komponált és adott elő, köztük olyanokat, mint az Azért vannak a jó barátok, az Éjszakák és nappalok, a Kell, hogy várj, az Egyszer véget ér, az Elmegyek, a Zene nélkül mit érek én, vagy az Egy darabot a szívemből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik