Kultúra

Egy győri fesztivál a határon túli magyarokért

Pénteken nyitja meg kapuit a IX. Határon Túli Magyar Összművészeti Fesztivál, mely a határon innen és túl élő magyarok közötti kapocs erősítését szolgálja.

Immár kilencedik éve rendezi meg a győri Petőfi Sándor Művelődési Ház a Határon Túli Magyar Összművészeti Fesztivált. A rendezvénnyel összekötő kapcsot szeretnének teremteni a határon innen és túl élő magyarok között.

Nemcsak a kapcsolatteremtést szolgálja a programsorozat, hanem a különböző országokban élőket is közelebb hozza egymáshoz. Segíteni és erősíteni kívánják a magyar nyelven való írást és alkotást, hiszen az anyaországban való szereplés ösztönzi továbbra is a magyar kultúrához való tartozást. A 2012. január 20. és február 5. között zajló fesztiválon kiállítás, színházi előadás, rendhagyó néprajzóra, mese, néptáncgála és sok más érdekes program várja az érdeklődőket.

Programok:

2012. január 20. péntek, 17 óra: Ünnepélyes Fesztivál- és kiállítás megnyitó Kiállítások: Sepsiszetngyörgyi Mohos Fotóklub fotókiállítása Schreiner Károly fafaragó kiállítása Páll Ágoston korondi fazekas mester kiállítása Bencze Márton székelyföldi gyapjúkészítő kiállítása Bárczi Erika és Hargitay-Nagy Zsuzsa „Igéző” című viselet kiállítása Bándy Vörös Katalin képzőművészeti kiállítása Válogatás a XII. Csallóköz Színes Ceruzák nemzetközi óvodás képzőművészeti verseny alkotásaiból.

2012. január 20. péntek, 19 óra: Musica Profana régizene együttes: Kájoni kódex Művészeti vezető: Szabó Zsolt

2012. január 21. szombat, 19 óra: Szerbhorváth György: De ki viszi haza a biciklit? Krizsán Szilvia előadásában Monodráma egy felvonásban Újvidéki Színház.

2012. január 24. kedd, 18 óra: Golenya Ágnes Táltosok barlangjától Dél keresztjéig Magyar Évezredek előadás sorozat.

2012. január 26. csütörtök, 17 óra: Kusztos Ildikó Mária „Kalotaszeg kincsei” előadás a vidék díszítő művészetéről, rendhagyó néprajz óra kicsiknek és nagyobbaknak időpont egyeztetéssel.

2012. január 31. kedd, 18 óra: Dr. Barsi Ernő néprajzkutató előadása: Nyelvjárások Erdélytől a Kisalföldig.

2012. febr. 3. péntek, 18 óra: Kóka Rozália „Egy asszony, két asszony”, Kóka Rozália székely mesemondó estje Bukovinai székely szerelmes és pajzán történetek felnőtteknek.

2012. február 4. szombat, 15 óra: Bartók Béla Megyei Művelődési Központ Néptáncgála: közreműködik a felvidéki Megyer Táncegyüttes.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik