Kultúra

Bozsik Yvette lett a Trafó igazgatója

A táncművész július 1-jétől öt éven át tölti be a posztot. Tervei szerint elsősorban a hazai kortárs művészet felé nyitnak majd.

Tarlós István főpolgármester a szakmai bizottság véleménye alapján, és többségi szavazatának figyelembevételével 2012. július 1-jétől Bozsik Yvette-et nevezte ki a Trafó Kortárs Művészetek Háza igazgatójává. A megbízás 5 évre, 2017. június 30-ig szól – áll a Főpolgármesteri Hivatal hétfői közleményében.

Az intézmény vezetői posztjára ketten pályáztak: Szabó György, a Trafó eddigi igazgatója és Bozsik Yvett.


Fotó: RTL Klub / Sajtóklub / Bársony Bence

Bozsik korábban több nyilatkozatban is fájlalta, hogy a tánc és a hazai alkotók kiszorultak a Trafóból. Ő viszont éppen a hazai kortárs művészet felé akar nyitni. Pályázatát egyelőre nem hozta nyilvánosságra, úgy tervezte, hogy azt csak azután teszi közzé, ha már eldőlt a poszt sorsa.

Az origónak január elején adott interjúban a táncművész azt mondta, nagyon fontosnak tartaná a független társulatok felkarolását, de nem áll szándékában pusztán táncközpontot csinálni az intézményből. Kipróbálnák viszont a kortárs művészet „innovatívabb formáit” is. Ezek között említette például a csecsemőszínházat, de lehetőséget biztosítanának a fogyatékkal élő művészeknek is, és a humor jegyében a stand-up műfaj képviselőit is szívesen látnák a Trafóban. Hangsúlyozta azt is: szeretnének nyitni a vidék felé, ennek jegyében létrehoznának egy Trafó-hálózatot, de szívesen dolgoznának együtt külföldi művészekkel, valamint frissen végzett, tehetséges rendezőkkel és koreográfusokkal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik