Kultúra

Világvége, UFO-invázió: a filmipar jóslatai 2012-re

Mi vár a világra idén?

A kérdésre nap nap után sokan próbálnak felelős választ adni, de vannak olyanok is, akik már jóval korábban állást foglaltak, csak épp nem túl felelősségteljesen. Íme öt filmipari műremek a múltból, amelyeknek a története 2012-ben játszódik, vagy legalábbis fontos szerepet kap benne a 2012-es év.

Legenda vagyok

Mi az ígéret 2012-re? Will Smith, azaz Robert Neville egyedüli emberként járja New York utcáit, mert a rák ellenszeréből brutális vírus lett, ami majdnem mindenkit elpusztított, a maradékot pedig ragadozó vadállattá változtatta. Hősünk a komisz ellenszer ellenszerét keresi hű kutyájával az oldalán, és akár az életét is kész odaadni az emberiségért. Aztán oda is adja, mert mire sikerül kikotyvasztania az ominózus antianyagot, a fröcsögő nyálú szörnyetegek már a spájzban vannak, ő pedig feláldozza magát, hogy két, menet közben előkerült másik túlélő el tudjon menekülni a szérummal a civilizáció utolsó mentsvárába.
Bejöhet-e még? Aligha, ugyanis a sztori szerint a járvány már 2009-ben végigsöpör a Földön. Ezt a tragédiát amúgy már többször is megúsztuk, ugyanis a film alapjául szolgáló regényből 1964-ben és 1971-ben is mozit forgattak, és mindkét alkotás a születését követő negyedik évbe helyezte az eseményeket.

Titanic II

Mi az ígéret 2012-re? A Titanic-katasztrófa áprilisban esedékes századik évfordulójára épül egy Titanic II nevű hajó, és elindul ugyanazon az útvonalon, mint az előd, csak épp az ellenkező irányba, New Yorkból Southamptonba. Más különbség azonban nincs: jön egy jéghegy, és kész is a baj.
Bejöhet-e még? Ha neki is állnak, áprilisig már aligha készül el a Titanic II, de amúgy is: ki építené meg a tragikus sorsú hajó utódját, pláne Amerikában, ahol még 13. emelete sincs az épületeknek? Előbb érkeznek meg a Földre a kis zöld emberek, mint hogy ez bekövetkezik.

Halálfutam

Mi az ígéret 2012-re? Az Egyesült Államok gazdasága összeomlik, aminek következtében hatalmas mértékűre nő a munkanélküliség, és bűncselekmények történnek minden sarkon. Hogy, hogy nem, az egész oda vezet, hogy a börtönök irányítását gazdasági társaságok veszik át, az egyik pedig a profit kedvéért brutális valóságshow-t rendez a maga intézményében: az elítéltek felfegyverzett kocsikon csapnak össze egymással, természetesen életre-halálra.
Bejöhet-e még? A válság a legreálisabb alapötlet mind közül. Azt viszont érdemes figyelembe venni, hogy a rendező súlyos időzavarban szenvedett, ugyanis szerinte ez nem az 1975-ös, 2000-ben játszódó Death Race 2000 remake-je, hanem annak az előzményfilmje. Eszerint tehát a 2012-es események a 2000-ben történtek előtt mennek végbe.

2012

Mi az ígéret 2012-re? Világvége. A maják azt mondták, idén lejár az időnk, és a katasztrófákra mindig nyitott Roland Emmerich szerint igazuk volt, úgyhogy megfordulnak a Föld mágneses pólusai, felforr a bolygó magja, földrengések és cunamik jönnek, Los Angeles az óceánba süllyed, a Fehér Házba egy repülőgép-anyahajó csapódik, és így tovább, míg végül csak Afrika marad a mindent elborító víz felszíne fölött. Oda viszont – pár derék hőst leszámítva – csak a leggazdagabbak és a leghatalmasabbak juthatnak el, mert ők szervezik már 2009 óta a menekülést, miközben a világ elől titkolják a jövő eseményeit.
Bejöhet-e még? Annyira azért nem repedezik a föld, mind Emmerichnél. Ja és az amerikai elnököt sem Thomas Wilsonnak hívják, ráadásul nem is úgy néz ki, mint Danny Glover.

X-akták

Mi az ígéret 2012-re? Szintén a maják nyomán december 21-én megérkeznek a fentebb már említett kis zöld emberek, és nem jó szándékkal jönnek, hanem azért, hogy a gonosz politikusokkal kötött megállapodásuk értelmében gyarmatosítsák a Földet.
Bejöhet-e még? Be, de még a híres sorozatot záró két epizódból sem derül ki, hogy bejön-e, úgyhogy ezért is kár izgulni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik