Kultúra

Magyar fellépők a holland sztárcsináló fesztiválon

Az Intim Torna Illegál és a Kerekes Band is fellép pénteken az egyik legnagyobb európai szakmai fesztiválnak tartott Eurosonicon a hollandiai Groningenben.

A Eurosonic-Noorderslag egy úgynevezett showcase fesztivál, az új tehetségeket kutató koncertek mellett zenei konferenciákat és más programokat is tartanak mintegy háromezer szakember részvételével. Az eseményt jelentős médiafigyelem, televíziós és rádiós élő adások kísérik. Az elmúlt években olyan későbbi sztárzenekarok tűntek fel a Eurosonicon, mint a Franz Ferdinand, a Ting Tings vagy a Peter Bjorn and John, míg hazai részről Ákos, a Neo, az Anima Sound System, Dj Bootsie és az EZ Basic is fellépett.

A két idei magyar zenekar közül a Grand Theatre-ben fellépő Kerekes Bandet az európai közszolgálati rádiókat és televíziókat összefogó szervezeten, a European Broadcasting Unionon (EBU) keresztül delegálta az MR2-Petőfi Rádió, és a csapat groningeni koncertjét egy héttel később, január 20-án le is adja a közszolgálati rádió. A Shouwburg színházban színpadra álló Intim Torna Illegál azután döntött a jelentkezés mellett, hogy a tavalyi szigetes koncertjük után a Eurosonic jelen lévő szervezői elismeréssel nyilatkoztak a fellépésről. A Kistehén Tánczenekarból alakult együttes tagjainak a fesztivál egyébként már ismerős lesz, hiszen előző formációjukkal is megjárták a rendezvényt. “Ilyen lehetőség csak egyszer szokott megadatni egy magyar zenekarnak, mi újra mehetünk, amiért köszönet a sorsnak. Talán most felhívhatjuk magunkra a figyelmet, hiszen amelyik együttes a Eurosonicon sikert arat, az külföldi lemezszerződést, promóciót, koncert- és fesztiválmeghívásokat kaphat” – mondta Kiss Sándor basszusgitáros-zenekarvezető.

Az idei Eurosonicra több mint 3000 európai zenekar jelentkezett, közülük 286-ot választottak ki. Ők a fesztivál 42 színpadának valamelyikén adhatnak 45 perces koncertet január 11. és 14. között a hollandiai városban. A fellépők között számos már ismert európai előadó is van, köztük Anna Calvi brit énekesnő, a márciusban Budapesten is fellépő ír God Is an Astronaut, vagy a holland Kings of Oblivion.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik