Kultúra

Visszavonul a világ egyik legjobb basszbaritonja

Bekövetkezett, amitől a rajongói már néhány hónapja tartottak: Thomas Quasthoff bejelentette, hogy befejezi énekesi pályafutását.

A világ legjobbjai közé sorolt 52 éves basszbariton úgy nyilatkozott, hogy 40 éven át szentelte minden energiáját a műfajnak, ezzel kivívta a jogot, hogy azt mondhassa: elég volt. Az utóbbi időben egyébként már több jel is utalt arra, hogy ez be fog következni, ugyanis tőle szokatlan módon Quasthoff lemondta bécsi fellépését és több más koncertjét is vokális problémák miatt. Mint most elmondta, az orvosai már korábban is azt javasolták neki, hogy hagyjon fel a nyilvános szerepléssel, de ő hosszasan vívódott rajta, hogy visszavonuljon-e.

Quasthoff 1959-ben a németországi Hildesheimben született, és egyike volt azoknak a Contergan-bébiknek, akik súlyos fogyatékossággal jöttek világra, mert édesanyjuk a szóban forgó gyógyszert szedte terhessége alatt. Zenei tanulmányait Hannoverben folytatta Charlotte Lehmann és Ernst Huber-Contwig irányításával. 1995-ben az oregoni Bach Fesztiválon debütált, ez a fellépés alapozta meg nemzetközi karrierjét. A Schubert- és Mahler-dalirodalom egyik legavatottabb előadójának ismerték el, számos kitüntetést kapott, köztük például a Herbert von Karajan-díjat is elnyerte. Több fesztivál és zenei intézmény rezidens művészévé választotta. Operaszinpadon két szerepet alakított 2003-2004-ben, a Fidelio miniszterét és a Parsifal Amfortasát.

Lemezei igen keresettek, három Grammy-díjas album is van közöttük. Már 1996-tól tanított, előbb a Detmoldi Zeneművészeti Főiskolán, 2004-től pedig a berlini Hanns Eisler Zeneművészeti Főiskolán rendes professzorként, és gyakran vezet mesterkurzusokat is, legközelebb például februárban Párizsban a Cité de la Musique-ben. Hazánkban utoljára tavaly láthatta a közönség, amikor a Budapesti Tavaszi Fesztivál vendégeként Mozart koncertáriákat énekelt a Művészetek Palotájában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik