Kultúra

Texas gyilkos földjén [filmpremier]

A bűn filmje akar ez lenni a csúnya amerikai Dél földjén, de gyenge imitáció lett csak belőle.

Kapcsolódó cikkek

Amerika nagy, és nem csak New Yorkból áll, ezt mindig is tudtuk. Vannak csúnya vidékek, a kertvárosok Amerikáját már több évtizede nyüstöli szegény David Lynch, de a Dél is gyanús, az elmaradott és suttyó nyakas parasztok vidéke, pfuj. Canaan Mann (Michael Mann lánya) is észrevette, milyen visszataszító matukai akcentussal beszélik ott az angolt, és még mocsaras vidékek is vannak arrafelé, ott biztos sok rosszat lehet elkövetni.

A nemrég bemutatott Trancsírák alapötlete köszön vissza ebben a filmben: a városi Amerika előítéletei és félelmei így alapoznak meg egy forgatókönyvet a – persze nem makulátlan – Dél bűneiről. Két zsaru teszi a rendet Texas városában, helyszínelnek, rendet pakolnak a városszéli házakban, ahova a csellengő gyerekeket hordják vissza, még egy imára is marad idő az áldozatok felett – ők az érző zsaru (Jeffrey Dean Morgan) eredetileg New Yorkból, illetve a helyi gyerek, fiatal, kissé nyersebb másik (Sam Worthington). Gyanús alakok vannak a környéken, és rémtettek sora következik: fiatal nők az áldozatok. A rendezőnő mindent bevet, hogy igazi, thrillerbe illő tájat és hangulatot varázsoljon, túlóráznak az esőgépek, nappal pedig csak elvétve forog a kamera, de az egészből csak annyi jön le, hogy a helyszínkeresők találtak egy tetszetős vidéket halott fákkal és mocsárral – ott van a rémségek helye. A többi inkább erőlködés, magánéleti és szakmai problémák beleerőltetése a sztereotip történetbe, ahol sehol nem bizonytalanodunk el az igazunkban, márpedig anélkül nincs igazán izgalmas bűnfilm. 

A színészeket viszont lehet dicsérni, jól kiválasztott arcok, Worthington is rendben van, érdekes a Blöffből ismert Stephen Graham igazi gyökérszerepben, és a fiatal Chloë Grace Moretz is ott van a szeren – nem rajtuk múlt, hogy ez a film nem lett igazán a Dél lelki posványaiban játszódó erős thriller. Hanem a fiatal rendezőnőn, aki mintha megijedt volna attól, hogy sorsokkal játszik – a nagyvárosi előítéletek, úgy tűnik, nem adnak elég anyagot egy öntörvényű filmhez.  

Kinek ajánljuk: akik szeretik a bőrig ázott férfiak látványát

Kinek nem: akik pár fatörzsnél többet várnak el egy lelkierőt próbáló filmtől

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik