Kultúra

Retró szerelem [filmpremier]

Egyszerű tiniszerelmes film súlyos tétekkel 1988-ból a Balaton partjáról – példaszerűen megcsinálva.

A magyar cím kissé jellegtelen, hisz arról lenne szó, hogy két NDK-s testvér, ráadásul ikrek érkeznek 1988-ban a Balatonhoz, hogy felkészüljenek a berlini evezős versenyre – ha ott megfelelnek, karrierjük lényegében kipipálva. Doreen és Isa a vonatozás után véletlenül beszáll két nyugat-német fiú autójába, akik elviszik őket az edzőtáborként is funkcionáló úttörőtáborba. A két fiú szívesen folytatná a megismerkedést később is, de a tábori életnek szigorú szabályai vannak, pláne, hogy a lányok az Ellenség, a Nyugat két megtestesült egyedével szeretnének tovább mélyülni kapcsolatilag. Így maradnak a kelet-német fiúk, akik a foglalkozások után elgitározgatnak – míg a nyugati fiúk Depeche Mode-ot, Cure-t hallgatnak, és költik a pénzüket a siófoki strandon.

A tiltás azonban csak olaj a tűzre, a lányok kijátsszák a rendszert, de nemsokára nemcsak politikai ellenállásuk okoz gondot, hanem vita támad közöttük is – a nyári kaland tán egy egész életre szóló döntés felé sodorja őket.A Retró szerelem egyszerű film, ezért kifejezetten dühítő, hogy nem mi csináltuk meg, hanem a németek. Nem ás le nagyon mélyre, és technikailag sem különösen karakteres, viszont teljesen jól működik. Nem követi el azt a nagyon gyakori hibát, amit a retrófilmek szoktak, hogy visszavetíti a mai ideálokat, gondolatokat egy korábbi korra – nem, itt két lányt láthatunk kellően lefojtott és leszorított vágyakkal, olykor kissé megnyomorított lélekkel, láthatjuk az NDK-s embert, ami (lám-lám, milyen kérdéseket is tud érinteni egy ilyen egyszerű film) összefügg azzal, ahogy a németek módszeresen feldolgozták a kommunista múltat. És ez az NDK-s lét az egész filmben a legerősebb, innen jön minden motiváció, az információhiányos, alárendelt ember ébredező vagy épp teljesen megtört, önmagát alávető személyiségének mélyéről.

Mi magyarok nem vagyunk a legszimpatikusabbak, egy balatoni lemezárus, egy diszkós beengedőember, egy lusta pincér és a Neoton Família képében-hangjában vagyunk jelen, pénzéhes, undok hazaiak – ilyen kép élhetett rólunk bennük, igaz, itt találkozhatott keleti és nyugati német, és egy évvel később mi vágtuk szét a vasfüggönyt, ami minden lehúzásért és provincializmusért kárpótolhatta a németeket. Egyszóval a Retró szerelem hatásos és jól megcsinált tinidráma, egyszerű, pontos, humoros, tökéletes program egy gazdátlan délutánra. 

Kinek ajánljuk: aki élt már akkor, és aki még nem

Kinek nem: egykori lángossütőknek, diszkós beengedőknek, pincéreknek

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik