Kultúra

Rákkonzervvel díjazzák a legkegyetlenebb irodalomkritikust

A legdühösebb, leghumorosabb, legcsípősebb könyvkritikák íróit jutalmazza egy frissen alapított brit irodalmi díj, amelyet idén februárban osztanak ki először.

A Hatchet Job of the Year Award nyolc jelöltjét – akiket a 2011-ben brit lapokban publikált recenziók szerzői közül választottak ki – kedden nevezték meg. A kitüntetésre esélyesek között szerepel Mary Beard, aki Robert Hughes Rome című kötetéről azt írta: “kis híján gyalázatosnak nevezhető”, és felkerült a listára Leo Robson is, aki Rachel Bradford Martin Amis-életrajzáról jegyezte meg: “látványosan rossz írás – a látványosan jó írásról”.

Az először február 7-én átadandó díjat a The Omnivore nevű művészetkritikai honlap alapította azzal a céllal, hogy “javítsa a kiritkusok megítélését, népszerűsítse az őszinte, szellemes stílust a recenzorok körében”, és megünnepelje “az újságírás legrosszabbul fizetett és leginkább alulértékelt ágát: a könyvkritikát”. A győztest egy teljes évre elegendő rákkonzervvel látja el a díj szponzora, egy halkereskedő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik