Kultúra

Az öldöklés istene [filmpremier]

Roman Polanski kamaradarabja két házaspárról. Kate Winslet lehányja az asztalt, majd istenesen berúg.

Miként foszlik le egy vita hevében a kulturáltság maszkja az emberről? A tizenegy éves Zachary a játszótéren kiveri a hasonló korú Ethan két fogát egy bottal. A két fiú szülei összeülnek megbeszélni az esetet egyikük lakásán. A kezdetben udvarias, finomkodó társalgás azonban indulatok tűzijátékává alakul át, melyben az egymásnak feszülő párok hamarosan saját házasságuk és életük romjain találják magukat.

Polanski napjaink egyik legnépszerűbb színműírója, a magyar származású, francia Yasmina Reza darabját adaptálta. A keserű humorú vígjátékot óriási sikerrel játszották a Broadway-n James Gandolfini és Marcia Gay Harden főszereplésével, de itthon a Vígszínház is biztos lóra tett vele Kamondi Zoltán dirigálásával. Mert a mesterien felépített párbeszédek pillanatok alatt katapultálják a nézőt a két pár életébe, amely tele van önáltatással, előítéletekkel, visszafojtott agresszióval és képmutatással.

A John C. Reilly és Jodie Foster által alakított vendéglátó házaspár először kávét, süteményt szervíroz, a nő Darfúrról készülő könyvéről mesél, persze a legfőbb téma a két gyerek, meg a nevelés. De a társalgást a Christoph Waltz által alakított menő ügyvéd telefonja állandóan félbeszakítja, aztán Winslet rosszul lesz, lehányja a házigazda Kokoschka albumát, aki kiakad. Előjönnek az előítéletek, aztán némi whisky, közben a mama is telefonál. Tűzszüneteket újabb párbajok követnek, átmeneti szövetségek köttetnek, aztán jön a mindenki mindenki ellen, míg mindannyian nem konstatálják, hogy ez életük legrosszabb napja.

Négy szereplő egy zárt térben majdnem másfél órán át – nem könnyű feladat ezt izgalmasan filmre vinni, de Polanski színészvezetése legendás, és itt négy nagy formátumú sztár hozza a legjobb formáját. Amit látunk, kegyetlen, de nem kellemetlen. Fergeteges. Könnyezve röhögünk rajtuk, de ne tévedjünk, ez a mi életünk is. Azért megnéztük volna, milyen Tony Soprano az eleinte udvarias, valójában sült tahó férj szerepében.

Kinek ajánljuk?

Akik értékelik a minőségi humort.

Kinek nem ajánljuk?

Akik szerint pénz számolva, asszony és gyerek verve jó.

Carnage – színes, feliratos, francia-német-lengyel vígjáték, 79 perc, 2011. Rendezte: Roman Polanski. Szereplők: Kate Winslet (Nancy Cowan), Jodie Foster (Penelope Longstreet), Christoph Waltz (Alan Cowan), John C. Reilly (Michael Longstreet), Elvis Polanski (Zachary), Eliot Berger (Ethan), Joseph Rezwin (Walter). Forgalmazó: Big Bang Media.

Hazai premier: január 12.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik