Kultúra

Nem tetszik a brit kormányfőnek a Thatcher-film

Bírálta a Margaret Thatcher volt brit kormányfőről szóló Vaslady című filmet David Cameron. A szigetország jelenlegi miniszterelnöke szerint rossz a Meryl Streep főszereplésével készült alkotás időzítése.

Cameron a BBC Radio Fournak úgy nyilatkozott, hogy “máskor” kellett volna filmet forgatni az idős Margaret Thatcherről. A konzervatív Cameron szerint Meryl Streep alakítása fantasztikus, az viszont zavarja, hogy a Vaslady nemcsak az egykori miniszterelnök politikusi karrierjét mutatja be, hanem későbbi küzdelmét is a demenciával, és ez utóbbi túl nagy hangsúlyt kap benne.

“Elgondolkodtató, hogy miért is kellett ezt a filmet most elkészíteni – nyilatkozta Thatcher párttársa. – Ez a történet sokkal inkább az öregedésről és a demenciáról szól, semmint a csodálatos kormányfőről. Kitűnő, megrendítő a színészi játék, de jobban örültem volna, ha máskor mutatják be a filmet.”


Thatcher és Cameron 2010 júniusában

A Vasladyt a szakma és a közönség is felfokozott érdeklődéssel várta. Meryl Streep alakítását sok recenzor nagyra értékeli, a színésznőt emellett Golden Globe-ra jelölték és az Oscar-díjra is esélyesnek tartják, a filmmel kapcsolatban azonban már sokan kritikusak: a tesztvetítések közönsége például Cameronhoz hasonlóan úgy gondolta, hogy Thatcher egészségi állapotának bemutatása ellentmondásos, míg az exminiszterelnök gyermekei anyjuk bemutatásával is elégedetlenek, és azt nyilatkozták a Vasladyről, hogy “olyan, mint valami baloldali fantázia”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik