Kultúra

Nem lesz metálfesztivál Csillebércen

2012-ben elmarad a nemzetközi Metalfest Open Air magyarországi kiadása, amelyet tavaly és tavalyelőtt a Csillebérci Ifjúsági Táborban rendeztek.

A fesztivál külföldön sikeres, idén bővül is azon országoknak a köre, ahol megrendezik (Ausztria, Németország, Svájc és Csehország mellett Olaszország, Lengyelország és Horvátország is csatlakozik), a hazai sorozat azonban hosszas egyeztetések után megszakad – jelentette be a szervező Hammer Concerts. A rendezők az egyre súlyosbodó hazai gazdasági helyzettel, a magyar közönség korlátozott anyagi lehetőségeivel és a kedvezőtlen adózási körülményekkel magyarázzák a kudarcot.

„A magyar Metalfest megbízható partnere volt a nemzetközi ügynökségeknek, a hazai beszállítóknak és szponzoroknak is, ám a jelen viszonyok közepette sajnos nem bizonyult életképesnek – áll a közleményben. – A Hammer Concerts úgy látja, hogy a mai gazdasági helyzetben a magyar fesztivállátogatók anyagi lehetőségei roppant szűkösek. Az összehasonlítás kedvéért: 2011-ben a csehországi Metalfest – közel azonos programmal – jóval több látogatót vonzott, alaposan megfejelve a 2010-es jó eredményeket is. Míg az anyagi terhek – a zenekari gázsik, technikai költségek – nagyjából azonosak mindkét országban, a gazdasági körülmények – különös tekintettel az adóterhekre – hazánkban lényegesen kedvezőtlenebbek, mint bárhol a környező országokban, és ez a helyzet 2012-ben tovább súlyosbodik – elég csak az áfa-emelésre gondolni.”

A Hammer Concerts a korábbi látogatók megjelenését megköszönve közleményében arra kéri a közönséget, hogy a legközelebbi találkozásig támogassa a többi hazai fesztivált, így a Rockmaratont, a Hegyalját, a Szigetet vagy a Fezent. A műfaj legnagyobb rajongóinak figyelmét egyúttal felhívják: az osztrák vagy éppen a horvátországi Metalfesten láthatják a Magyarországot elkerülő fellépőket is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik