Kultúra

Elhunyt Josef Škvorecký

Életének nyolcvannyolcadik évében elhunyt Torontóban Josef Škvorecký cseh író és publicista - erősítette meg egy kanadai hírportál értesülését az író felesége, Zdena Salivarová.

A cseh író 1969 elején emigrált Kanadába, miután a szovjet vezetés a Varsói Szerződés csapatainak segítségével 1968. augusztus 20-án megsemmisítette a Prágai tavasznak nevezett reformmozgalmat. Škvorecký két év múlva megalapította író és színésznő feleségével Kanadában a Sixty-Eight (68) nevű kiadóházat, ahol azoknak a cseh íróknak a műveit jelentették meg, akiket betiltottak a kommunista Csehszlovákiában, így például ők adták ki először Milan Kundera A lét elviselhetetlen könnyűsége című regényét is.

Josef Škvoreckýnek több kötete megjelent magyarul is, így például a Csoda, a Hétköznapi életek, az Oroszlánkölyök és kultregénye, a Gyávák, amelynek címe arra utal, hogy a rendszer annak idején gyávának bélyegzett mindenkit, aki nem a kommunista párt zászlaja alatt, vagy csak nem az illő és elvárható elszántsággal fordult szembe a nem osztálytudatos fiatalsággal. A könyv nagy port kavart 1958-ban, mivel a Škvorecký-féle felszabadulásábrázolás nem fért össze a szocialista értékrenddel, és a szerzőt azonnal elküldték a cseh szépirodalmi kiadótól.

Škvorecký munkatársa, Václav Kristof, a Prágai Irodalmi Akadémia egykori ügyvezetője a CTK cseh hírügynökségnek elmondta: a temetés pontos dátuma még nem ismert, két vagy három hónapon belül azonban megemlékezést tartanak, valószínűleg a Torontói Egyetemen a cseh nagykövetséggel együttműködésben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik