Kultúra

Fehérneműk közt találták meg az első Havel-darab kéziratát

Egy fehérneműs szekrényből került elő Václav Havel első egész estés színdarabja, a Kerti ünnepély jegyzetekkel és rajzokkal ellátott, dedikált eredeti példánya.

A megtaláló Jiri Kuna fotós, aki a Právo című cseh napilapnak azt nyilatkozta: “November végén került elő a szöveg, amikor a vinohradyi lakásomat költözés előtt takarítottam. Évekig ott fekhetett.” A fényképész azt már nem tudta megmondani, hogyan kerülhetett a kézirat a családja birtokába. “Emlékszem, amikor kisfiú voltam, beszéltek róla otthon, de csak óvatosan, nehogy az StB (csehszlovák titkosszolgálat) tudomására jusson – nyilatkozta. – Afféle családi titok volt ez.”

Kuna még nem tudja, mit kezd a kézirattal. “Néhány hétig gondolkodtam azon, vajon hallgassak, és tartsam meg magamnak, mint a fiatal nemzedékeknek szánt emléket, vagy adjam el árverésen, esetleg adományozzam egy alapítványnak. Végül úgy döntöttem, hogy a világnak tudnia kell erről a felfedezésről” – mondta, hozzátéve: csakis a sors iróniája, hogy éppen ezekben a napokban találta meg a szöveget, és “határozottan nem szeretné”, hogy úgy tűnjön, Václav Havel távozásából akar népszerűségre szert tenni.

A színdarabot a legendás prágai kisszínház, a Divadlo na Zábradli mutatta be 1963-ban. A szakértők nem zárják ki, hogy létezhet egy mostanáig nem ismert, géppel írott kézirata. Lenka Lungmanová színháztörténész, a Kerti ünnepély megszületésének kezdetei című cikk szerzője szerint Václav Havel saját maga sem tudta, pontosan hány példány van belőle.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik