Kultúra

A bebörtönzött iráni rendezők is hivatalosak a Berlinaléra

Meghívást kapnak a bebörtönzött iráni rendezők a februári Berlinaléra - jelentette be Dieter Kosslick, a filmfesztivál igazgatója.

A Berlini Nemzetközi Filmfesztivál szolidaritást vállal a három bebörtönzött iráni rendezővel, akiket azért tartanak fogva, mert részt vettek a teheráni rezsimmel szemben fellépő Zöld Mozgalom tüntetéseiben. Miközben a tavaly Arany Medvével díjazott Aszgar Farhadi filmrendező idén a fesztivál nemzetközi zsűrijébe kapott meghívást, Dzsafár Panahit, Mohammad Raszulofot és Mehdi Purmusszát “tiszteletbeli vendégként” kívánja meginvitálni a 2012-es Berlinaléra Kosslick fesztiváligazgató.


Dieter Kosslick 2011-ben Panahi üres széke mellett

A Berlinale tavaly Panahit hívta meg a nemzetközi zsűrijébe, de széke üresen maradt, mert nem hagyhatta el Iránt. Ugyanígy az is kétséges, hogy idén eljut a három rendező bármelyike is Berlinbe. A legkisebb esélye éppen Panahinak van erre, tavaly októberben ugyanis az iráni fellebbviteli bíróság helybenhagyta az ítéletét, amelyben hatévi börtönt kapott, húsz évre eltiltották a filmkészítéstől, és megtiltották, hogy elhagyja az országot, de az sem biztos, hogy a fellebbezés után hat helyett egy év börtönre ítélt Raszulofot vagy Purmusszát kiengedik Iránból.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik