Kultúra

Erre rázhatjuk jövőre: koncertek 2012-ben

Már most több tucat külföldi sztár 2012-es magyarországi koncertjéről lehet tudni, és számos hazai előadó is komoly fellépésekre készül.

Jön Jane Birkin, Chris Rea, a dEUS és a Nightwish, fellép Budapesten a God Is an Astronaut és Loreena McKennitt is, valamint jubilál az Omega és a Benkó Dixieland Band. Az alábbiakban a már biztos koncertekből válogatunk.


Tél: Thomas Anderstől Chris Reáig

Az első jövő évi sztárvendég a német Thomas Anders lesz, aki január 6-án érkezik a SYMA csarnokba a Modern Talking Banddel, másnap pedig a világzenei színtér Magyarországon gyakran megforduló formációja, a szerbiai Boban i Marko Markovic Orkestar is újra fellép nálunk: dupla koncertjüket a Művészetek Palotájában tartják. Két héttel később, január 22-én befut az első olyan jelentős név is, aki korábban még nem fordult meg nálunk: a húsz évvel ezelőtt elhunyt francia popikon, Serge Gainsbourg egykori múzsája, a brit származású Jane Birkin az A38 hajón egy japán kísérőzenekarral adja elő Gainsbourg legnagyobb sikerszerzeményeit.

Február 12-én a Gozsdu Manó Klubban a brit posztpunk és gótrock színtér három évtizede aktív képviselője, a New Model Army tűnik fel, három nappal később, 15-én pedig Chris Rea érkezik szokásosnak is mondható tél végi koncertjére a Papp László Budapest Sportarénába Santo Spirito című új lemezével. Két nappal ezt követően ugyanott a progresszív metálzene sztárbandája, a Dream Theater is bemutatja új albumát, míg a két buli között, 16-án az indierockot játszó svéd Sounds koncertezik a Dürer-kertben. A hónap végén nyolc év után visszatér Budapestre a metálzene irányából a progresszív rock felé nyitó Opeth is, amely a Club 202-ben lesz látható 28-án.

Tavasz: dEUS, Tangerine Dream, Jan Garbarek

A tavaszt az idén kitűnő lemezzel jelentkező és hazánkat már régóta elkerülő belga artrock zenekar, a dEUS nyitja március 3-án az A38 Hajón, 10-én pedig a Club 202-ben megtartja kétszer is elhalasztott budapesti bemutatkozását a dark rock legendás képviselője, a Fields of the Nephilim. Március 14-én visszatér a roppant népszerűvé vált posztrock színtér egyik alapzenekara, a God Is an Astronaut is a Dürer-kertbe, míg 19-én a népszerű chicagói punkrock banda, a Szigeten is nagy tömeget vonzó Rise Against lép fel az ismét működő Petőfi Csarnokban, 27-én pedig a kelta és közel-keleti motívumokban gazdag világzenét játszó Loreena McKennitté az Aréna.

Április hónap egyik kiemelkedő eseménye az elektronikus zene kialakulásában úttörő szerepet játszó és számos ismert filmzenét jegyző Tangerine Dream fellépése lesz 10-én a Művészetek Palotájában, majd 29-én a szimfonikus metált játszó sztárzenekar, az Imaginaerum című albumát bemutató Nightwish következik a Papp László Budapest Sportarénában. Május elejére szintén jut egy különleges koncert: 2-án a norvég szaxofonművész, Jan Garbarek és a Hilliard Ensemble énekegyüttese mutatja be gregorián énekekből álló műsorát a Szent István Bazilikában.

Nyár: fesztiválszezon Björkkel és Skrillexszel

A 2012-es fesztiválszezon már bejelentett fellépői közé tartozik Skrillex, az idén öt kategóriában Grammy-díjra jelölt amerikai dubstep-sztár, aki a június végi soproni VOLT Fesztiválon lép fel, valamint a kísérletező kedvéről ismert izlandi énekesnő, Björk, aki a július 12-15. közötti zamárdi Balaton Soundon ad koncertet. A 15 év szünet után idén újjáéledt manchesteri Stone Roses a 20. Sziget fesztivál (augusztus 6-13.) egyik fő attrakciója lesz, a brit drum and bass együttes, a Kosheen a Szegedi Ifjúsági Napokon (SZIN) bukkan fel, a kanadai rock and roll zenész, Danko Jones és bandája pedig a Hegyalja fesztiválon lép fel.

Hazai zenekarok és előadók

A magyar együttesek közül a Bikini február 18-án a Sportarénában ünnepli fennállása 30. évfordulóját, a 2012-ben 50 éves Omega pedig az év során várhatóan több ingyenes szabadtéri nagykoncertet tart. A jubileumi turné a tervek szerint Budapest valamelyik nagyobb terén zárul szeptember 23-án, pontosan negyven évvel a zenekar első fellépése után.

Bár a szervezők nemrég nehézségekről számoltak be, várhatóan 2012-ben is megtartják a Magyar Dal Napját, amely szeptember 9-re esik. Jövőre ünnepli emellett fennállása 55. évfordulóját a Benkó Dixieland Band, amely ebből az alkalomból jubileumi koncertet ad április 17-én a Művészetek Palotájában, és 2012-ben lesz 25 éves a Tátrai Band valamint a Satöbbi is, sőt a hírek szerint az ötéves Budapest Bár is nagy dobásra készül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik