Kultúra

A tévében: Shrek, motkány, Grincs és a többiek

Karácsony estére mindenki itt lesz az ogréktól a szentekig.

Bár szenteste napján az ember készülődik, nem nagyon jut idő tévére, gondolunk azokra is, akik a képernyő előtt várják a Jézuskát.

Már délelőtt van mit nézni, Jankovics Marcell nemrég állt elő élete főművével, Az ember tragédiájával, ma pedig az 1973-as János vitézt nézhetjük meg. Trapéznadrágos huszárok, némi kritika a francia konyha felé – lehet, hogy nem főmű, de egységes, élvezetes egész a János vitéz. 10:05, m1

Érkezünk a karácsonyi tematikához, az amerikaiak számára klasszikusnak számít A Grincs, a zöld szörny, aki magányosan él, morogva, zsörtölődve. Amikor eljön a karácsony, a Who család legkisebb tagja, Cindy elhívja a Grincset hozzájuk ebédre. Ám Grincsből (Jim Carrey) nem lesz szalonna – ellopja a karácsonyt. 14:55, Viasat3.

De van egy másik zöld, aki ugyanígy készülődik, elnyom egy-két pukit, veszekszik, de a végén csak leül a fa a lá – ő Shrek, akinek a Shrekből az angyal című önéletrajzi ihletettségű filmjét 19:00-tól láthatjuk a TV2-n. Mi lehet az ogrebejgli tölteléke?

Ha nem is lesz fehér karácsony, a jégről, hóról nem kell lemondani, hisz itt a motkány és a Jégkorszak. Az egyik legnépszerűbb animációs filmet most ismét megnézhetjük, ahogy azt is, amint Sid, Diego, Manfred megoldják az embercsemete gondját. 19:25, RTL Klub.

Az egyik legnépszerűbb filmes betétdal mellett humoros és megkapó történet Néri Szent Fülöpé, aki a katolikus egyház egyik leghitelesebb alakja, a szegénységet hirdető, Istennek magát alárendelő, a világ dolgait a helyén kezelő pap volt, s aki örömmel és készséggel viselkedett pl. bolond módjára (alázatgyakorlásként) – a reneszánsz kor firenzei emberének legnagyobb megrökönyödésére. A Legyetek jók, ha tudtok ennek az embernek az életét mutatja be, 21:00-tól a Filmmúzeumon láthatjuk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik