Kultúra

Tökéletes karácsonyi ajándékként hirdették a Mein Kampfot

„Tökéletes ajándék” feliratú matricával kínálták a legnagyobb brit könyvesbolt-hálózat, a Waterstone's huddersfieldi üzletében a Mein Kampfot.

Adolf Hitler könyve Jeremy Clarkson, Lee Evans és Jamie Oliver köteteivel együtt kapta meg a címkét. A matricára nyomtatott ajánló szerint az írás „alapvető olvasmány mindenki számára, aki szeretné megérteni a történelem egyik legalávalóbb figuráját”, egyúttal pedig „sokkoló könyv és erőteljes figyelmeztetés a jövő generációinak”. A Jewish Chronicle tudósítása szerint emellett a Waterstone’s manchesteri, liverpooli és cheshire-i üzleteiben is kiemelt helyen kínálták a Mein Kampfot, amit a lapnak nyilatkozó zsidó kereskedő, Jonathan Levine kérdésére az egyik eladó azzal indokolt, hogy „a kötet egy rendkívül jó eladásokat produkáló karácsonyi bestseller”.

A Guardian megkeresésére a Waterstone’s szóvivője azt felelte: a huddersfieldi üzlet hibát követett el a matricák alkalmazásával. „A problémát orvosoltuk, és ilyesmi többet nem fog megtörténni – mondta a sajtós. – A könyvet általában a második világháborúról, illetve a német történelemről szóló kötetek között tartjuk. Az egyik üzletünk a politikai munkák közé helyezte ki, ami szintén nem volt helyénvaló, ezt ugyancsak korrigáltuk.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik