Kultúra

Táncoló talpak 2. [filmpremier]

Rettegéssel a gyomrunkban ültünk be a táncos-dalos pingvines film második részére. Ehhez képest kellemesen csalódtunk.

Az Antarktiszon élő császárpingvinekről szóló első mese sokaknál kiverte a biztosítékot. A hip-hop és egyéb slágereket zengő, ritmikusan mozgó pingvinkolónia páriája Topi, a sztepptáncos volt, aki ráadásul valamiért nem öltötte fel a kifejlett egyed tollruháját, ivarérett korára is pelyhes bébiruciban maradt.

A második rész szerencsére jelentős fejlődést mutat. Egyrészt a kolónia útját a tenger felé elzárja egy hatalmas jégtorlasz, és veszélybe kerül mindannyiuk élete. A kint rekedt Topinak és fiókájának össze kell fogniuk az Adelie-pingvinekkel és a tohonya elefántfókákkal, hogy kiszabaduljanak. Másrészt az Antarktiszt övező óceán szintje emelkedik, így a globális felmelegedést is érinti a mese, ha csak szőrmentén is. Harmadrészt a Jégkorszak motkányához hasonlóan bedobtak két mellékszereplőt. Egy Will nevű krill öntudatra ébredve megelégeli, hogy a tápláléklánc alján van milliárdnyi rákocska társával együtt, és elhatározza, hogy feljebb lép. Félelmetes ragadozónak képzeli magát, és még egy leopárdfókát is megtámad. Társával, Billel folytatott egzisztencialista eszmecseréi és akciói felpezsdítik a filmet. Hát még eredetiben milyen jó lehet, ahogy Brad Pitt és Matt Damon a hőssé válásról értekezik – ők ugyanis az eredeti szinkronhangok.

A cselekmény elég zűrzavarosan folydogál, de a végére minden összeáll. Krill, madár és emlős egyszerre dobbant, közös az akció, mindenki egyért, egy mindenkiért, és omlik a jégfal. Szerencsére jóval kevesebb énekszó zeng, és az is csak akkor, ha a meggyőzés másként már nem megy.

Kinek ajánljuk?

Akik hisznek a második esélyben.

Kinek nem ajánljuk?

Akik inkább maradnak David Attenborough természetfilmjeinél.

 

 

Happy Feet 2 in 3D – színes, magyarul beszélő, ausztrál animációs film, 100 perc, 2011. Rendezte: George Miller. Szereplők: Elijah Wood (Topi hangja), Pink (Gloria énekhangja), Elizabeth Daily (Erik hangja), Sofía Vergara (Carmen hangja), Robin Williams (Ramon / Lovelace hangja), Carlos Alazraqui (Nestor hangja), Magda Szubanski (Miss Viola hangja), Matt Damon (Bill hangja), Brad Pitt (Will hangja). Forgalmazó: InerCom.

Hazai premier: december 22.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik