Kultúra

Elena [filmpremier]

Az új orosz film friss zsenijének Cannes-ban díjazott meséje egy anyáról, aki bármit megtenne lúzer családjáért. A háttérben Philip Glass zenéje hömpölyög.

Moszkva egyik elegáns kerületében, ízléses, modern luxuslakásban él az öregedő pénzember, Vlagyimir, és ápolónőjéből lett felesége, Elena. Együtt élnek, de külön alszanak, kapcsolatuk elég formális, mondhatni üzletszerű. A nő havi nyugdíjával támogatja korábbi házasságából származó fiát és annak családját. Pedig a lakótelepi lyukban nyomorgó, munkanélküli Szergej inkább henyél, meg fiával videojátékozik, mintsem munkát keresne, a pénz viszont kéne Szása egyetemi tanulmányaira. Elena Vlagyimirtól kér támogatást, de amikor a zsugori és rideg öregúr szívrohamot kap, cinikus és elidegenedett lányára akarja íratni minden vagyonát. A nő ekkor végzetes lépésre szánja el magát, és a dráma thrillerbe fordul.

Mintha az orosz színházi hagyományokat látnánk életre kelni a pompás apartmanba besütő hajnali napfényben. Az élet, a mindennapok megszokott mozdulataival indul a kamaradarab, és tulajdonképpen azt is követi végig. A kamera lassan közelít tárgyához, apránként nagyít rá a jellemrajzokra. Közegként nem csak a cifra és a nyomorúságos lakótelepek (mert a lakópark is az) szolgálnak, hanem a televíziók képernyőin megjelenő egyenműsorok is – főzőshow, valóságshow–, mint a mai orosz társadalom visszatükröződései.

Andrej Zvjagincev 2003-ban robbant be a filmes világba. Visszatérés című művével elhozta Velencéből az Arany Oroszlánt, az új Tarkovszkijként emlegették. Új filmjét Cannes-ban az Un Certain Regard szekció zsűrije díjazta, joggal: cselekmény, figurák és társadalomkép szerves egységet alkotnak. Nagyon jók a párbeszédek, legyen szó a házaspár, a fiú családja vagy az öregember és lánya közötti dialógusról, mindegyik tűpontos. Az Elenát alakító Nagyezsda Markina pedig úgy néz ki, mint Frances McDormand és egy töltött galamb kereszteződése. Nehézsúlyú tehetség.

Kinek ajánljuk?

Aki szereti az orosz filmeket, és kíváncsi az idei év legjobbjára.

Kinek nem ajánljuk?

Akik az oroszokat csak a spájzban tudják elképzelni.

Elena – színes, feliratos, orosz filmdráma, 109 perc, 2011. Rendezte: Andrej Zvjagincev. Szerepők: Nagyezsda Markina (Elena), Andrej Szmirnov (Vlagyimir), Jelena Ljadova (Katerina), Alekszej Rozsin (Szergej). Forgalmazó: Vertigo Média Kft.

Hazai premier: december 22.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik