Kultúra

A szexi és a szőrös színre lép

Batman csak egy öreg milliomos perverznek tűnt volna szombaton a Millenárison. Popkulturális utalásokkal teletűzdelt képes beszámoló a Téli HoldfényConról.

Ha valaki úgy gondolja, hogy ez a szexről szól, az téved. A világ megmentéséről szól. Jó, meg kicsit a szexről is. A cosplay tulajdonképpen a farsangi beöltözősdi keletről beszivárgott változata: amikor fiatal lányok és fiúk kedvenc anime karaktereiknek maszkírozzák magukat és úgy vonulnak peckesen pózolva.

Az animét sokan keverik a mangával, de a különbség nagyon egyszerű. Utóbbit papírra vetik, előbbi meg a képernyőn mozog. Tudják, ezek azok az általában japán rajzfilmek, amikben a 40 kilós iskoláslányok miniszoknyát húznak, hogy megküzdjenek a 40 tonnás robotszörnnyel. Néha csápokkal és nemi szervekkel nyitnak meg dimenziókapukat, de az egy másik történet…

A magyar cosplayesek is általában animehősök bőrébe bújnak – combharisnyában, fenékvillantós bugyiban és zsebkendőnyi topban, hatalmas szablyákkal a kezükben vicsorogtak bele fényképezőgépünkbe a Millenárison. Szombaton a Playit játékkiállítással karöltve tartották az idei Téli HoldfényCont. A rendezvényt, ahol a scifi–, fantasy– és legfőképp anime-rajongók együtt élhették ki féktelen rajongásukat a falatnyi rucik és orbitálisan nagy fegyverek iránt.


“A mosdó arra van”

A többnyire tizenéves makett-fetisiszták közé néhány lézerfegyveres Star Wars-rajongó is betévedt, de azért a szörnyes-kardos iskoláslányok vitték a prímet. Szívet melengető volt a szőrös Csubakkát és az Álomháború (Sucker Punch) miniszoknyás őrültjeit egy teremben látni. Itt Batman is csak egy öreg milliomos perverznek tűnt volna…

A színes forgatag egyébként meglehetősen változatos volt – Csodaszarvasnak ugyan senki sem öltözött, érdekes volt megfigyelni, ahogy a steampunkos kiborgok válogattak a varázslós fantasykönyvek közt, meg ahogy a felpörgetett animefigurák az Angry Birds főcímzenéjének dubstep-feldolgozására rángatóztak. Gyermekkorunk is kapott néhány pofont: rémülten sikkantottunk fel, amikor észrevettük Darth Vadert, aki épp fénykardjában cserélte a ceruzaelemeket. A rendezvényen Pedomaci japán reinkarnációja is előkerült, de erről nem szívesen beszélünk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik