Kultúra

Mission: Impossible – Fantom protokoll [filmpremier]

Tom Cruise ismét a mélybe veti magát, ezúttal a világ legmagasabb épületéről.

Ethan Huntot a Kreml felrobbantásával vádolják, ezért az elnök életbe lépteti a Fantom protokollt. Ez az IMF (Impossible Missions Force) ügynökség feloszlatását jelenti, így Hunt három társával magára marad. A két szuperhatalom között hidegháborús éveket idéző helyzet alakul ki, melynek hátterében egy szociopata svéd tudós, Kurt Hendricks (Michael Nyqvist – A tetovált lány) áll. Őt kell tehát elkapni és megszerezni egy nukleáris indítókódokat tartalmazó aktatáskát, amit kis hazánkban, a Nyugati pályaudvar tőszomszédságában lop el egy ellenséges ügynök. Ez nem vicc. Patrióta szíveket melengető budapesti képsorral indul az újabb lehetetlen küldetés, ami a Moszkva – Dubaj – Mumbai tengelyen teljesedik ki.

A negyedik M:I-filmet az a Brad Bird rendezte, aki két csodás animációs filmmel, a Hihetetlen családdal és a L’ecsóval írta be magát a filmtörténetbe. A forgatókönyvíró csapatnak köszönhetően Hunt figurája már nem az a magányos harcos, hangsúlyt kapnak csapattársai, a korábbi részekből már ismert számítógépzseni, Benji Dunn (Simon Pegg – Vaskabátok, Paul), valamint az újak, Jane Carter (Paula Patton – Precious) és a homályos hátterű Brandt ügynök  (Jeremy Renner – A bombák földjén). És míg eddig maximum a Ving Rhames alakította másik klaviatúrabajnok poénkodott, most Simon Pegg karaktere a fő humorforrás, ahogy a bőbeszédű nerd a monitor mellől akcióba lép.

A sorozat védjegyeként rögzült, elmaradhatatlan mélybe vetődős akció színhelye ez alkalommal a dubaji Burdzs Kalifa, azaz Kalifa-torony, mely 828 méteres magasságával jelenleg Földünk legmagasabb építménye. Ezen a szuper-felhőkarcolón szaladgál fel s alá Tom Cruise, kaszkadőr nélkül – tele is volt vele a világsajtó. Láthatóan nem kíméli magát a jövőre ötvenedik évét betöltő színész, akinek vélhetően ez a sorozat jelenti életműve csúcsát.

Brian de Palma klasszikus első filmje; a John Woo-féle halálos vírusos második epizód teatralitása, és a J.J. Abrams által rendezett harmadik rész brutális tempójú adrenalinsokkja után némileg meglepő a film nyolcvanas éveket idéző nyitánya. De a sorozatot sosem a fifikás alapkonfliktusai, inkább a lenyűgöző akrobatika és a sok kütyü miatt szerettük. Mert szuperügynöknek lenni még mindig jó – még ha csak két órára is.

Kinek ajánljuk?

Akiket felvillanyoznak az ügynökös filmek. Akciófüggőknek.

Kinek nem ajánljuk?

Akik szerint ciki Tom Cruise-t orosz tábornoknak maszkírozni.

Mission: Impossible – Ghost Protocol – színes, magyarul beszélő, amerikai akciófilm, 133 perc, 2011. Rendezte: Brad Bird. Szereplők: Tom Cruise (Ethan Hunt), Jeremy Renner (Brandt), Simon Pegg (Benji Dunn), Paula Patton (Jane Carter), Josh Holloway (Trevor Hanaway), Ving Rhames (Luther Stickell), Michael Nyqvist (Kurt Hendricks), Tom Wilkinson, Léa Seydoux, Darren Shahlavi. Forgalmazó: UIP-Duna Film.

Hazai premier: december 15.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik