Kultúra

Mégsem sértett jogot a norvég bestselleríró

Egy norvég fellebbviteli bíróság ítélete szerint nem sértette meg A kabuli könyvárus című könyv szerzője a regényében ábrázolt afgán nő magánélethez való jogát.

Seierstad a 2001. szeptember 11-ei New York-i terrortámadást követően neves skandináv újságok tudósítójaként több hónapig élt Afganisztánban. Kabuli tartózkodása során hosszú időt töltött Szuraja Raisszal és férjével, majd megírta történetüket, és könyve a világirodalom egyik legsikeresebb tényregénye lett. Raisz azonban beperelte a norvég újságírót arra hivatkozva, hogy a kötetben hamis tények szerepelnek, és az újságírónő megsértette magánélethez való jogát.

Az oslói fellebbviteli bíróság most megsemmisítette egy alsóbb szintű testület döntését, mely szerint Seierstadnak és a Cappelen Damm kiadónak fejenként 125 ezer korona (4 millió forint) kártérítést kell fizetnie Raisznak. A fellebbviteli bíróság ítélete szerint a könyvben foglaltak valósak és nem tartalmaznak kényes adatokat, Raisz ügyvédje azonban már jelezte az NTB norvég hírügynökségnek, hogy fellebbeznek az ítélet ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik