Kultúra

Barátom, Knerten [filmpremier]

Jönnek az ún. ünnepek, s vele, ha már a valódi Ünnep úgysem valósulhat meg, mert kapcsolatunkat vele elvesztettük, hát a cukortornyok és csokoládéhegyek: étrendben és életrendben egyaránt.

Úgy tömíti el a mozikat ilyenkor a sok családi filmnek nevezett, mozgóképesített vattacukor, mint minket magunkat a befalt sütemény. Aranyos gyerkőcök jópofiznak, jópofa felnőttek aranyoskodnak bennük, ezt ügyes üzletemberek lefilmezik, és eladják nekünk, hogy vigyük el rá a kölköt, addig se a komputer előtt ül.

Egyebek közt egy norvég filmben esnek meg fantasztikusabbnál fantasztikusabb dolgok: egy faág beszélni kezd és a főhős kissrác társául szegődik falusi házikótól vegyesboltig terjedő kalandozásaiban; a fiúcska az erdőben meglátja a Hercegnőt, akit azután valóban meghódít; pancser apukája helyett sikeresnek bizonyul a nőiharisnya-üzletágban, sőt, még az a képtelenség is megesik, hogy a falusiak együtt ünneplik, énekelve és táncolva, vidám békességben a Karácsonyt. A skandináv Fehér Klára (vagy inkább Janikovszky Éva?), bizonyos Anne-Catharina Vestly kilenc könyvet szentelt a faág és a kisfiú kalandjainak, amelyekre a norvég filmipar két éve rávetette magát, s már a hazánkban most bemutatandó film folytatása is elkészült. Csak éppen nem biztos, hogy ami leírva megmozgatja a fantáziát, az filmen, a maga konkrétságában nem válik kellemetlenül negédessé.

Nem vitatható el némi serénység a rendezőtől, hogy a sztorit valahogy emberire vegye, gondol rá, hogy a mesés történéseket egy picit elrajzolt, de azért felnőtt logikával is érthető közegbe helyezze. Csepp karikatúra-íz, valami költőibb megfogalmazásra törekvés is érződik próbálkozásán, képileg is dekoratív a kivitelezés, ám az alapvetően cukisági vonalon nyomuló produkció így is menthetetlenül nyálas. A történet maga a hetvenes években zajlik, a retró életérzés egyfelől segít kibontakozni a események menetét (no komputer, no facebook, no, ennél több nincs is benne), másfelől további tejszínhab-felhőkkel ékesíti a filmtortát.

Ajánljuk: azoknak, akik reflexből érzékenyülnek el kisgyerekek látványán.

Nem ajánljuk: óvodáskort már meghaladott, s abba bele nem ragadt egyedeknek.

TPP

Knerten – színes, magyarul beszélő, norvég ifjúsági film, 2009. Rendezte: Asleik Engmark. Szereplők: Adrian Gronnevik Smith (Lillebror), Asleik Engmark (Knerten hangja), Lisa Loven (filmsztár),Jan Gunnar Roise (apa), Per Jansen (asztalos), Pernille Sorensen (anya). 74 perc. Forgalmazó: Anjou-Lafayette

Hazai bemutató: december 15.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik