Kultúra

Felújítják az Afrika királynője című film hajóját

Ismét régi fényében fog ragyogni a Humphrey Bogart és Katharine Hepburn főszereplésével készült Afrika királynője című 1951-es film legendás hajója.

A romos állapotban lévő vízi jármű az elmúlt tíz évet a Florida állambeli Key West város egyik szállodája melletti szárazdokkban töltötte. Jelenlegi tulajdonosa Jim Hendricks, akinek néhai édesapja 1982-ben vásárolta meg 65 ezer dollárért.

A hotel ajándékboltját vezető Hendricks szerint a britek által 1912-ben épített hajót annak idején Afrikába kormányozták, majd a szárazföldön átszállították Stanleyville-be (ez a Kongói Demokratikus Köztársaságban fekvő Kisangani város korábbi neve), ahol aztán a Rukki folyón használták. Az eredetileg Livingstone-nak keresztelt járművet 1950-ben szerezte meg John Huston filmrendező és Sam Spiegel producer, akik átnevezték Afrika királynőjére, és felhasználták azonos című alkotásukhoz.

Az 1951-es filmklasszikus az első világháború kitörése idején játszódik Afrikában: a Katharine Hepburn által megformált amerikai Rose Sayer megszökik egy németek által feldúlt faluból, és útnak indul lefelé a folyón a mogorva és részeges kapitány, az alakításáért Oscarral-díjjal jutalmazott Humphrey Bogart által életre keltett Charlie Allnutt társaságában. A film nagy részét Belga-Kongó – Belgium közép-afrikai gyarmata – területén vették fel, de néhány jelenetet Angliában rögzítettek.

A mostani restaurálás után a hajót sétautazásoknál fogják használni. Hendricks a tervek kapcsán a Timesnak azt nyilatkozta: “Alig várom, hogy lássam az emberek reakcióját, amikor beindul a kis gőzmotor, és megszólal a hajó kerregő hangja.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik