Kultúra

Aukcióra bocsátják Orson Welles Oscar-díját

December 20-án elárverezik Orson Welles Oscar-díját, amelyet Az Aranypolgár című klasszikus forgatókönyvéért kapott.

A Nate D. Sanders aukciósház szerint 600 ezer és egymillió dollár közötti áron találhat gazdára a szobor, amellyel 1942-ben jutalmazták a filmet. “A hollywoodi emléktárgyakra manapság már Kínából, Japánból és a Közel-Keletről is vannak érdeklődők, az igazán híres darabok rendkívül magas áron kelnek el” – mondta el a cég egyik képviselője, arra emlékeztetve: Marilyn Monroe híres elefántcsontszínű ruhája például 4,6 millió dollárért cserélt gazdát júniusban.

Orson Welles Oscar-szobrának története filmbe illő: a színész-rendező elvesztette, de 1985-ben bekövetkezett halála után felbukkant, majd 1994-ben árverésre kínálta fel egy operatőr, aki azt állította, hogy a művészóriás adta neki fizetségül. Welles lánya, Beatrice ekkor pert indított, és vissza is kapta az aranyozott szobrocskát – 2003-ban viszont ő is megpróbálta aukcióra bocsátani, és ezért az adományozó Amerikai Filmakadémia nyújtott be keresetet ellene. A pert végül ő nyerte, a díjat pedig eladta egy nonprofit szervezetnek, amely 2007-ben ismét árverésre küldte, ám nem járt sikerrel.

Az Amerikai Filmakadémia 1950-ben olyan döntést hozott, amelynek értelmében a díjazottak csak az akadémiának adhatják el a szobrokat, és kizárólag jelképes, egydolláros áron. Az utóbbi években viszont sok – 1950 előtt nyert – Oscar bukkant fel árverésen, így például az Elfújta a szél legjobb filmnek járó szobra, amelyet Michael Jackson vett meg 1999-ben 1,54 millió dollárért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik