Kultúra

Az első magyar nyelvű könyv a Miniről

Az Autólegendák című olasz könyvsorozat első, magyar nyelvű része a Minit mutatja be.

A magyar ,inis társadalom sokat köszönhet Alessandro Sanniának, aki remek összefoglalót készített az angol népautóról, amiről persze sokat tudnak már a márka szerelmesei is. A könyv – amelynek második része a Volswagen Bogarat mutatja be, és szintén kapható már a nagyobb könyváruházakban – azoknak (is) szól, akik még nem tudják, hogyan vált az 1959-ben, Sir Alec Issigonis által tervezett kisautó a világ egyik legismertebb és legkedvesebb autójává.

A könyv részletesen bemutatja a kultikus járgányt: az 50-es évek olajválsága miatt kezdődött tervezéstől kezdve a márka típusainak megjelenésén keresztül, az olasz, az afrikai gyártáson át a Monte-Carlo-ralin aratott többszöri fényes sikerekig, no és a BMW 2000-es megjelenéséig, az új Mini piacra kerüléséig.

A könyv sajátos magyar tartalommal egészült ki, köszönhetően Király Ferencnek a Mini Club Hungary örökös tiszteletbeli elnökének és az Illustware Kft.-nek. Így fordul elő, hogy külön fejezet szól a Mini Club Hungaryről, amelyben megemlítik, hogy 2012-ben hazánk rendezi meg – első kelet-európai országként – a Nemzetközi Mini Világtalálkozót, Balatonfüreden.

A könyv és a Mini jelentőségét egyetlen adattal tudnánk szemléltetni: 1959 és 2000 között a kisautóból 5 387 862 darabot gyártottak. És még valami: a legnevesebb szakírók az Évszázad Autója nemzetközi szavazáson (Car of the century) a Ford T-modell mögött a második díjat a Mininek ítélték oda.

Autólegendák – Mini (Szerző: Alessandro Sannia, kiadó: Illustware)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik