Kultúra

A tévében: soknevű cowboy, úszók, piacellenes vígjáték

A vadnyugat leggyorsabb colt-forgatója mellett úszóink, pár rajzolt állat, egy emberséges menedzser és egy nyomorúságos író teszi tiszteletét.

Lucky Luke (ejtsd láki lúk, sznoboknak pedig a belga eredet folytán lüki lük), aki gyorsabban lő, mint az árnyéka, már számos filmes megtestesülést élt meg Terence Hilltől Jean Dujardinig, a mai filmben Til Schweiger képében találkozik a Vadnyugat négy leginkább orgonasípra emlékeztető rablóival, a Daltonokkal, akik kétségkívül olyan profik a rablásban, mint a dán Olsen banda. Lucky Luke (ejtsd Talpraesett Tom vagy Villám Will) tehát velük akasztja össze nem létező bajszát a Lucky Luke és a Daltonokban a film+-on 15:35-től a gyerekek nagy gyönyörűségére.

Hajnalban kelnek, a legszebb gyerekkorukat rombolják le gyilkosan monoton napi két edzéssel, hogy aztán sokszor századmásodperceken múljon a sikerük. Ezért szeretjük, (vagy legalább) tiszteljük az úszókat, akik ezen a héten a lengyelországi Szczecinben gyűlnek össze a rövidpályás Európa-bajnokságon, s ma, az utolsó napon is többen érintettek, többek közt 400 női vegyesen Jakabos Zsuzsanna, 200 mellen Gyurta Dani, 200 női gyorson Verrasztó Evelyn, 200 férfi gyorson Cseh Laci, Verrasztó Dávid – remélhetőleg éremesélyekkel. De ha a tökutolsók lennének is mind, akkor is le a kalappal előttük, lásd a fenti megállapításokat. 17:30, Eurosport.

A Túl a sövényen becsapós című animációs film, nem rajzolt állatfigurák mássága derül ki benne, hanem az, hogy hogy él túl a természet, ha az ember odapofátlankodik a lakóparkjával. A mélyen inkább szomorkás téma azért kellően humorosan kerül terítékre, amennyiben egy dörzsölt mosómedve megtanítja a vadakat a túlélésre, sőt arra, milyen buli is tud lenni az élet az ember mellett. 20:05, TV2

Ez a film 1992-ben készült, manapság pedig aktuálisabb, mint valaha – és érdekes módon ma nem készülnek ilyenek. A Mokaszin egy “termelékenységfokozó szakember”-ről szól, aki nem tesz mást, mint minden mai menedzser: leépíti a “felesleges” kapacitásokat, racionalizál, azaz kirúg, olcsósít. Erre készülne egy mokaszínkészítő üzemben is, ám ahogy elkezdni megismerni a dolgozókat, a közösséget, rögtön elbizonytalanodik. Ma, a ha nem is imádott, de győztes kapitalizmus korában már megengedhetetlenül idealista vígjáték Sir Anthony Hopkinsszal, Russell Crowe-val, Toni Colette-tel 21:40-től a Story4-en. 

Stephen King szereti, ha akasztják a hóhért: író alakjai többször szenvednek regényeiben, lásd a leghíresebb Tortúrát (de a Ragyogás vége sem az a kifejezett írói ösztöndíj), de A titkos ablakban sem egy goethei közelismertségnek örvendő alak a főhős, hanem egy elmagányosodott sikerszerző. Akit egy alak azzal gyanúsít, hogy legfőbb könyvének ötletét tőle lopta az író. A fenyegetések egyre erőteljesebbek lesznek, mindez egy vidéki, izolált házban történik. A feszültséget két nagy színész, Johnny Depp és John Turturro kelti, a filmet pedig a Hetedik érzék, a Jurassic Park vagy a Pókember forgatókönyvírója, David Koepp rendezte. 0:05, TV2.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik